lauantai 16. marraskuuta 2024

Podcasteja kuin tyhjästä englanniksi


Tekoäly niin ihastuttaa kuin vihastuttaa ihmisiä. Hiljattain kuuntelin jollain tubekanavalla ollutta podia, jossa tekoälylle oltiin syötetty valtava määrä tekstiä filosofiasta ja tuloksena oli varsin mielenkiintoinen podcast, jossa tekoäly keskusteli itsensä kanssa annetusta materiaalista. Kanavalla ei kuitenkaan oltu linkattu mikä tekoäly oli kyseessä, enkä jaksanut lähteä kaivamaan koska moinen olisi kuitenkin maksullinen. Männäpäivänä kuuntelin Googlen entisen CEO:n haastattelua, jossa hän mainitsi heidän kohtuu tuoreesta (ainakin vielä ilmaisesta) tekoälymallista NotebookLM, joka tekee melkeen mistä tahansa materiaalista keskustelevan äänipätkän. Noh, eikun kokeilemaan ja kas kummaa, se oli juuri tuo kyseinen malli mitä oltiin käytetty.

Heitin sitten läpällä yhden blogitekstin sille pureksittavaksi, mutta malli puhuu ainoastaan lontoota ja teksti on tietenkin suomeksi, joten tuskin se niin hyvin pelaa koska Googlen omat mallit eivät ole olleet kovin vahvoja tällä meidän kotimaisella kielellä. Toisin kuitenkin kävi ja tekoälyn luoma keskustelu oli aivan jäätävän hyvä, vaikka muutamassa kohdassa eksyikin hieman harhateille varmaankin siksi, että en nyt varsinaisesti naputtele ihan kirjakielellä näitä tekstejä. Pari testiä lisää ja hertsyykeli se paukutti ainakin omasta mielestä loistavia podcasteja jenkkityylillä, eli silleen kunnolla intoa ja ylisanoja.

Siispä lyhyestä virsi kaunis, tähän soittolistaan alkaa nyt sitten tippua niin täältä #Hajatuskuplia puolelta kuin wanhoja Funtsittavaa-blogeja englanniksi tekoälyn keskustelemana: Youtubesta ja YT-allergikoille Kansantubesta tai sitten Rumblesta asialle pyhitetty kanava.

Täytyy nostaa googgelin insinööreille kyllä hattua asiasta - tällä mallilla voi todella helposti ja nopeasti saada materiaalia jakoon vaikka ei lontoota itse osaisikaan. Jos käyttää hieman epätavallista sanastoa niin mallia voi neuvoa erikseen mitä mikin sana tarkoittaa, tosin sen tapa lausua suomea on … amerikkalainen. Suosittelen ehdottomasti testaamaan niinkin yksinkertaisella konstilla kuin heittää sille linkki johonkin tekstiin ja odotella pari minuuttia niin tekoäly luo todella uskottavan kuuloisen keskustelun ”juontajien” kesken siitä tekstistä, tosin toistaiseksi ainoastaan englanniksi. Kannattaa muuten myös huomioida se pikkuseikka, että kyseessä on kuitenkin Googlen wokeäly ja se saattaa lisäillä hieman omiaan mukaan... sekä ymmärtää asiat päin honkia aina välillä, mistä itse palvelukin huomauttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti