sunnuntai 11. toukokuuta 2025

Ruoka tulee kaupasta ja sähkö töpselistä


Näitä samankaltaisia kommentteja on tullut vastaan moneen kertaan, eli tarkoitus ei ole tässä nostaa ketään yksittäistä kommentoijaa tikun nokkaan vaan kyse on paljon suuremmasta ilmiöstä - tietämättömyydestä, ymmärtämättömyydestä … niiden yhdistelmästä tai sitten sulasta tyhmyydestä. Mainittakoon näin alkuun, että isommasti eläimiä en ole koskaan kasvattanut, mutta alkutuottajana toiminut oman ”työurani” ajan ja onhan noita hepoisia ja kanoja tullut katseltua ja ruokittua omassa pihassa vuosien ajan. Olen puhunut vuosien saatossa saman alan ihmisten kanssa ja melkein voisin sanoa, että se ruokaketjun toiminnan ymmärrys ei ainakaan ole parantunut tavan kansan keskuudessa, mitä en pidä millään tavalla yllättävänä kun ottaa huomioon mediamme ja koulujärjestelmämme.

Argumentti siis menee tähän tapaan:
Lihan tuottaja:
– 10€/kg markettilihasta meille maksetaan pari euroa kilolta! 😡
Lihan tuottaja myös:
– Osta sama tuote suoraan meiltä ilman että kukaan vetää välistä hintaan 19€/kg 😑


Eli pintapuolisesti juu, noinhan se menee. Paitsi että, ei nyt ihan niinkään. Kuvitellaan, että nyt otetaan vaikkapa nauta esimerkiksi. Sika, lammas ja muut pienemmät eläimet menisivät vielä auton takakonttiin, eli siinä voidaan antaa hieman armoa, mutta prosessi pelaa hyvin pitkälti samalla tavalla.

Aloitetaan siitä markettilihasta (tai maidosta, viljasta tai monesta muusta runsaasti käsittelyä vaativasta elintarvikkeesta). Se markettiliha ei nyt ihan kasva siinä 400g paketissa. Niitä ei poimita mistään hyllystä, vaan ennen kuin se paketti on sinne hyllyyn päätynyt, se on käynyt useiden pakollisten portaiden kautta. Joku sen eläimen on kasvattanut, vienyt teurastamolle, teurastanut, paketoinut, vienyt kauppaan ja nostanut hyllyyn. Kauppa lisää siihen tukkunsa ja omat henkilökulunsa päälle, jolloin hintaa tulee se vaikkapa noin 10€, josta kaikkien portaiden on saatava leipänsä. Tuottaja saa palttiarallaa 20%, loppujen jakauma vaihtelee.

Ainoa tapa parantaa tulosta (nostamatta loppuhintaa) joka portaalla onkin kasvattaa yksikkökokoa, mikä siinä markettilihassa onkin paisunut melkoisesti vuosien saatossa. Ei ole enää joka kolkassa kasvattajia, ei teurastamoita eikä pikkuputiikkeja ostamassa sitä yhtä lehmää, vaan tehokkuuden maksimoinniksi puhutaan sadoista tai tuhansista eläimistä, jotka kuin liukuhihnalla toimitetaan sinne kaupan hyllylle että äidin pikku Teemu saa halpaa lihamakaroonilaatikkoa. Tällä tavalla sen yhden yksikön käsittelyn kustannukset kyetään ajamaan lähes nolliin, minkä ansiosta joka ikinen porras kykenee tekemään karvan verran voittoa. Ei paljoa, mutta kulujen päälle jää edes jotain käteen.

Sama pätee toki tuottajaan, eli tilakokoa kasvattamalla voidaan ajaa kulut minimiin voittojen maksimoinniksi. Paitsi että, jos lasketaan tuottajan kulut yhteen, se vuosia sitten ehkäpä ihan kohtuullinen työtulos on nykypäivänä kadonnut. Jo yksistään energian (sähkö+polttoaineet) hinnan nousu on muuttanut pelikenttää niin, että siitä teurastamolle lähtevästä eläimestä siihen pisteeseen saakka on tullut enemmän kuluja kuin siitä saa. Kyllä, maataloustuet auttavat hieman asiaa ja se persnetto saattaa muuttua jopa pieneksi voitoksi vuoden lopussa, tai seuraavan vuoden alussa kun ne loput tuet maksetaan. Se vuosi on kuitenkin pyöritettävä toimintaa edellisten vuosien voitoilla, jos niitä on. Osa siihen kykenee että palkka tulee vuoden myöhässä, varsin moni ei, minkä ansiosta tiloja lopetetaan melkosta tahtia - 4 päivässä männävuonna.

Kyllä, se tuottaja voisi myydä sinulle naudan vaikkapa 4€/kg ja olla tyytyväinen. Sitten sinulla on oma lehmä - ei jauhelihaa, paistia tai kylkeä jääkaapissa 400g pakkauksessa, vaan oma lehmä sen tilan pihassa mistä sen ostit. Veikkaisin, että tämä diili voisi joillekin sopia ja toimia, joille suosittelenkin menemään ostamaan sen oman lehmän ja hoitamaan asian siitä joko itse tai porukalla. Vielä parempi, että ottaa oman lehmän ja kasvattaa sen ihan itse niin säästyy nekin rahat! Näin se ennen toimi ja kukaan ei valittanut…

Noh, nyt tiedetään miten se 10€/kg saadaan aikaiseksi - isoilla yksilöillä ja keskittämällä. Kaikki paitsi tuottajat tekevät voittoa, mutta näillä mennään. Entäpä se 19€/kg suoraan tuottajalta joka on se kauhistus?

Se, että eläin saadaan kasvatetuksi siihen teurastuskuntoon, veikkaisin että tilakoosta riippuen 3-10€/kg olisi tarvittava hinta. Mutta se lehmä on edelleen pihassa tässä kohtaa. Se pitäisi jollain viedä teurastamolle ja kun yhtä lehmää lähdetään kuskaamaan, kilohinta pomppaa. Teurastamo haluaa myös oman osansa eivätkä hekään ilmaiseksi sitä lihaa vakuumipakkaa. Sitten se pakettivuori pitää viedä omaan pakkaseen tai jääkaappiin odottamaan asiakasta tai seuraavaa REKO-jakoa. Myi sen sitten tilalta suoraan tai keskitetysti REKO:ssa, jonkun pitää sekin kuljetus ja myyntityö tehdä. Kyllä, 19€/kg hinnasta saattaa jäädä muutakin kuin ylähuuli oman leivän päälle, mutta työtuntien määrä yht'äkkiä moninkertaistui. Itse maksan mieluusti tämän hinnan tuottajalle, joka yleensä ei omaa tuhatpäistä laumaa pihallaan vaan yhtä-kahta eläintä käydään viemässä kerran kuussa teuraaksi ja pihassa olevat elukat saatetaan tuntea kaikki vielä nimeltä.

Eli juu, jokainen saa itse päättää mitä toimintaa tukee omalla ostokäyttäytymisellään. Jos haluaa teollisesti tuotettua lihaa halvalla, markettiliha on oikea valinta ja eiköhän sekin pian tulla korvaamaan soijalla tai jollain muulla kasvikuidulla, koska ne isotkin yksiköt tulevat menemään tätä tahtia konkurssiin (koska he eivät yleensä voi muuttaa toimintaansa ”pientilaksi”, joka hoitaa koko ketjun itse) ja se lihantuotanto isosti nyt vaan Suomesta loppuu. Tai sitten voi tukea niitä pienempiä yksiköitä, jotka tuottavat sen saman tuotteen ihan itse (tai osin ostopalveluna) ja koettavat sillä sinnitellä.

Kun ruoka tulee kaupasta ja sähkö töpselistä, elämä on helppoa. Yleensä kyseessä on joku kaupungissa asusteleva yksilö, joka ei ole ”landella” muutoin käynytkään, kuin matkallaan kesähuvilalleen valitellut kuinka taas paska haisee kun ajaa peltojen ohi. Kun se paska lakkaa maalla haisemasta, loppuu se ruoka pöydästä jossain vaiheessa. Päättäjiltä en oleta mitään muutosta asiaan, koska he ovat itse luoneet nämä ongelmat säännöstelyllään. En tosin oleta kansan asiaan liioin havahtuvan, koska näitä ei missään opeteta vaikka siltikin ruoka tuntuu maistuvan ihan jokaiselle.

Itse nostan hattua ihan jokaiselle alkutuottajalle, johon ryhmään itsenikin vielä osittain lasken vaikka eläkkeelle olenkin jo jäänyt niistä hommista. Melkein tekisi mieli sanoa rumasti näille idiooteille, jotka asiasta harva se päivä ulisevat ja niille jotka ovat nämä ongelmat aiheuttaneet typerillä päätöksillään, mutta pois se minusta. Menkää itse tuottamaan se ruoka kun se on niin helppoa ja kannattavaa! Sitten kun huomaa että rahaa ei voi syödä, saattaa mieli muuttua. Siihen saakka ajamme maatalouttamme alas ja syödään sitten ulkomaista soijaa sekä sirkkoja.

Saatanan tunarit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti