sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Ylellä vellit housuissa


Eipä tainnut mennä edes kuukautta siitä, kun edellisen kerran Yle (ja toimittelijat noin yleensä) oli syytetyn penkillä puolueellisuuden vuoksi. Viimeksi syy oli toimittelijoissa, tällä kertaa syy on johdossa ja sisäisissä säännöissä, eli heidän DEI-opastuksessaan (Diversity, Equity and Inclusion eli tämä kuuluisa ”monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja sensitiivisyys/inkluusio” … tai latinasta dei, ”Jumalan”, eli ei lainkaan uskonto tuo inklusiivisuus). Ylen viimeisin (tällä hetkellä) vastine syytöksiin (arkistolinkki) on otsikoitu seuraavasti: ”Vastaavalta päätoimittajalta: Puuroa ja velliä ei saa sotkea, kun keskustellaan median moniäänisyydestä

Jos haluaa vetää mutkat kunnolla suoriksi, tuon artikkelin ingressi itse asiassa paljastaa koko jutun juonen: ”Vastuullinen journalismi huolehtii faktojen pitävyyden lisäksi myös siitä, ettei asioista synny virheellisiä mielikuvia.” Ylen tehtävä siis pohjimmiltaan on se, ettei asioista synny virheellisiä mielikuvia. Ettei kansa siis ajattele väärin heille kerrotuista asioista.

Pitänee nostaa Ylen artikkelille kuitenkin hattua siitä, että nyt ei kierrellä ei kaarrella, vaan pureudutaan itse asiaan: ”Sanotaan tärkein heti alkuun ja kirkkaasti: me Ylellä puolustamme jokaisen ihmisen oikeutta olla sellainen kuin on. Haluamme edistää joka ainoan ihmisen – taustasta ja lähtökohdista riippumatta – yhtäläistä oikeutta ihmisarvoiseen elämään.” Eli nyt herätys kaikki Putinistit ja koronadenialistit, Yle välittää teistä, samalla kun huolehtii ettei kenellekään synny virheellisiä mielikuvia (pahoista syntisistä) ihmisistä!

Loppu artikkelista onkin sitten puolustelua siitä, että niinhän ne kaikki muutkin ajavat monimuotoisuus-uskontoa joten se on oikeutettua. Mielipiteiden monimuotoisuudesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan ihmisten luokitteleminen eri ryhmiin tapahtuu niiden oikeasti merkittävien asioiden vuoksi, eli iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, etnisyyden ja uskonnon mukaan. Siis niiden asioiden, joidenka perusteella syrjiminen on lain mukaan kiellettyä (Yhdenvertaisuuslaki 3 luku, 8 §). Jos kerran noiden asioiden vuoksi syrjintä on kiellettyä, eikö olisi parempi ettei ihmisiä luokiteltaisi niiden mukaan? Monimuotoisuus demokratiassa kun tulisi perustua mielipiteisiin ja näkemyksiin, ei pärstäkertoimeen, mutta tämän DEI:n palvonnan pyhässä sakramentissa kaikki ne syyt joiden perusteella ei saa syrjiä, ovat asioita jotka jokaisen ihmisen täytyy toisista tiedostaa ja muodostaa niistä oikea mielikuva.

Joka tapauksessa someraivo on taas lähtenyt asiasta laukalle ja kumpainenkin puoli pyrkii etsimään ne kaikista heidän mielestään typerimmät argumentit esiin ja kumoamaan ne sitten omilla argumenteillaan kuten ”katso nyt kuinka typerä tuo toinen on”. Kyllä, netissä pyörii paljon typeriä väitöksiä, mutta varsin runsaasti myös kriittisiä kannanottoja, jotka pitäisi ottaa vakavasti sielä Ylen suunnassa, jos leikittäisiin objektiivista ja puolueetonta mediaa. Onko Yle sitten tuommoinen luotettava ja objektiivinen media? Ei, kuten ei ole mikään muukaan valtamedia. Onkin sinänsä hauskaa, kuinka kaupallisen median toimittelijat ovatkin kärjessä hyökkäämässä Yleä vastaan, unohtaen ihan kuin sattumalta heidän omien työnantajiensa eturistiriidat tässäkin aiheessa. Yle on heidän suurin kilpailijansa ja Ylen epäreilu kilpailuetu verovaroin rahoitetusta mediasta on eksistentiaalinen uhka kaupalliselle propagandalle.

Lähes poikkeuksetta ihmiset käyttävät heidän omaa, sisäänrakennettua, 100% tarkkaa ja varmaa propagandatutkaansa arvioidessaan mitä tahansa sanomaa tai sen lähdettä: jos sen kanssa on samaa mieltä, se on totta, jos eri mieltä, se on propagandaa. Siksi nyt edistykselliset tahot ovat puolustamassa Ylen DEI agendaa, siinä kun konservatiivit näkevät sen mädätyksenä ja pahana propagandana (näin karusti yksinkertaistaen kulttuurisodan osapuolet). Kuitenkin puolin ja toisin ollaan heti valmiita jakamaan myös sen ”vastapuolen” median sanomaa, kun se sopii omaan agendaan ja ne ”oikeat asiantuntijat” pääsevät ääneen. Osa toki varsin kriittisesti arvioi esimerkiksi Ylen toimintaa senkin suhteen, että säätiedotuksia myöten siihen uutisointiin viljellään niitä juuri tämän hetken oikeita taikasanoja, kuten ilmastonmuutos ja monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus. Ajatella, media pyrkii laajamittaiseen ja kaikenkattavaan mielpidemuokkaukseen?! Ai niin, median tehtävänän oli Ylenkin mukaan ”oikeiden” mielikuvien synnyttäminen ja se toimii parhaiten, kun niitä oikeita mielikuvia viljellään ihan joka paikkaan, uutisista niin säähän kuin urheiluun, sekä joka ikiseen viihteeksi laskettavaan ohjelmaan vauvasta vaariin soveltuvaksi tehtynä.

Kautta aikojen ns. integroiva propaganda on ollut tärkeimpiä asioita kansoja ohjailtaessa. Yksi yhteinen tarina, ne yhteiskunnan perususkomukset, on yhtenäistettävä jollain tavalla ja kun kirkko menetti valtansa tämän suhteen, media nappasi kopin vallanpitäjien etua ajavasta propagandatuutista. He päättävät mitä kerrotaan ja ennen kaikkea sen, mitä jätetään kertomatta, koska ihmiset eivät voi muodostaa mielipidettään asioista, joista he eivät ole tietoisia. Ja ne asiat, joista he tulevat tietoiseksi, heitä täytyy valistaa etteivät he vahingossakaan saa virheellisiä mielikuvia.

Tällä hetkellä kansa ei kuitenkaan ole vielä avosylin ottamassa DEI uskontoa vastaan ja sosiaalinen media mahdollistaa varsin kovaäänisen kuoron sitä vastaan. Näiden eri uskomusjärjestelmien hivuttaminen kansalle on kuitenkin median leipälaji, joten eiköhän tämäkin virallinen tarina siihen tolkun ihmisten suureen massaan tule tulevien vuosien aikana uppoamaan. Aivan kuten ilmastonmuutoksen kanssa kävi - vuosikymmenten mielipidemuokkaus on tehnyt tehtävänsä ja moderni punakaarti istuskeleekin nyt kaduilla osoittamassa mieltään. Ai niin, marssitaanhan jo nyt tämän uuden villityksen liput liehuen varsin ylpeästi ympäri maailmaa…

Kritiikki ja vilkas keskustelu jonkin asian suhteen tarkasti rajattuna oli jo Chomskyn mukaan paras keino pitää kansa tottelevaisena. Siksi taas saa Yleä kritisoida wokeksi ja sitten kriitikkoja haukkua natsiksi, mutta koko median asemaa ei parane kyseenalaistaa. Se on äärimmäisen vaarallista demokratiallemme jos usko ja luottamus instituutioihin ja auktoriteetteihin alenee sen seurauksena, että osa kehtaa syyttää koko järjestelmää sen sijaan että se nyt jokin yksi toimija joka päätyi sylkykupiksi. Osa jälleen kerran myös valittelee Ylen johdon palkan olevan korkeampi kuin presidentin, pääministerin tai puolustusvoimien komentajan, mutta se on täysin loogista: maan tärkeimmän ja luotetuimman propagandakoneiston johtajan tehtävä on ehkäpä se kaikista merkityksellisin koko länsimaisessa demokratiassa. Yle saisi koko hallinnon polvilleen, presidentin eroamaan ja komentajat siirtymään varhaiseläkkeelle, jos Yle niin tahtoisi tehdä. Miten muka? Antamalla se oikeanlainen mielikuva kyseisestä tahosta koko kansalle.

Miksi ihmeessä sitten Yle ja muut vastaavat aiheuttavat näitä tämmöisiä puuron ja vellin sekoituksia? Että leipäjonosta haetun leivän kanssa olisi kansalle myös viihdettä tarjolla…

2 kommenttia:

  1. Oli miten oli, mutta 600 000 000€/ v on järjetön summa tuosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin tärkeä osa tätä meidän ”demokratiaa”, että se nähdään hyvänä sijoituksena…

      Poista