lauantai 30. syyskuuta 2023

Omia kokemuksiani vaivasta nimeltään MS-tauti



Suurin osa MS-taudin diagnoosikseen saaneista mahtaa käyttää pääosin lääkärien siunaamia lääkkeitä. Oma hoitosuhteeni päättyi kuin seinään kun kieltäydyin näistä tropeista, joiden tehokkuus ja turvallisuus silloin aikoinaan jätti varsin paljon kysymyksiä. Lekurien tapa esittää asia, eli ”Jos et heti ala syömään näitä lääkkeitä, olet viidessä vuodessa halvaantuneena tai haudassa…” ei liioin pelottelusta huolimatta valanut kovinkaan suurta uskoa koko ammattikuntaan ja kun tuo väite tuli eläkkeelle jäädessä 2014 jo todistettua vääräksi, ei kiinnostukseni tavata yhtä ainutta lekuria, etenkään neurologia, ainakaan kasvanut. Joten sen seurauksena tätä varsin vittumaista tautia vastaan piti löytää eri konsteja.

Toimivuus omalla kohdalla on ollut ihan kohtuullinen, mutta tauti elää omaa elämäänsä ja kaikki tästä nauttivat tietävät, kuinka yksilöllisestä pirulaisesta on kysymys. Yksi asia toimii yhdelle, toinen toiselle. Suuri syyllinen moniin ongelmistani mahtaa tosin olla se ei lainkaan vituiksi mennyt selkäydinnäyte joka vei jalat alta. Mutta kun kaikki voidaan laittaa diagnoosin piikkiin, sehän se täytyy olla koska eiväthän lääkärit koskaan tee virheitä saatikka niitä myönnä. Koska oma kokemukseni asiasta perustuu pääosin juuri siihen, omaan kokemukseen, en suosittele mitään keinoa kenellekään vaan kerron yksinkertaisesti niistä asioista, joista olen itse saanut apua.


Ruokavalio

Keliakia on tauti, joka kulkee niin suvussani, kuin myös tauti, jota ei ainakin joidenkin tutkimusten mukaan kyetä erottamaan MS-taudista niin verikokeissa kuin selkäydinnäytteessä. Oireet ovat toki yleensä varsin erilaiset, spasmeja, kipua ja hermosto-ongelmia vs vatsa kuralla, mutta ehkä kyse on pohjimmiltaan samasta viasta, mutta vakavuus vaan hieman eri luokkaa. Mene ja tiedä, mutta itsellä gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen teki valtavan eron. Myös muut kuin vehnän gluteeni aiheutti ongelmia, joten maissin ja vastaavien eliminointi oli myös eduksi. Jostain syystä vuohen maidossa oleva rasva vaikuttaa myös positiivisesti, joten sitä tulee myös syötyä kohtuullisen usein. Karppaus ja paastoaminen aina välillä ovat myös olleet käytössä, joten näillä mennään ja uskoisin niidenkin olevan hyödyksi. Nyt kun Youtuben normit kieltävät karppauksen mainostamisen, asiasta tiedon löytäminen on karvan verran hankalampaa koska sama Google hallitsee myös hakutuloksia. Puhdas sattuma, tietenkin…


CBD

CBD:tä, eli cannabidiolia, olen käyttänyt myös vuosia ja sillä on selvä vaikutus niin spasmeihin kuin lämmön sietoon. Oma hermostoni ”sammuu” lämpötilan noustessa +25 C, mutta CBD:llä siihen kestää jopa tunteja, sen sijaan että vartti ja koomassa. Öljyä, jauhetta, voiteita ja kukintoa/lehtiä on tullut käytettyä pitkän aikaa mutta hinta on siinä ehkäpä suurimpana esteenä. Kymmenien eurojen käyttö varsin lyhyeen helpotukseen on lähinnä vain pakon edessä, minkä vuoksi olen siirtynyt enenemissä määrin huomattavasti edullisempaan tuotteeseen spasmien hillitsemiseksi.


Nikotiini

Nimittäin jokunen kuukausi sitten kokeilin nikotiinia. Nuuskapusseja ilman tupakkaa saa monesta paikkaa ostettua ja onhan noita laastareita ja purukumejakin olemassa, koska itse tupukin poltto ei nyt ole sieltä terveellisimmästä päästä. Tarkoitus oli kokeilla nikotiiniä kivunlievitykseen ja hermojen rauhoittamiseen, mutta sillä olikin yllättävä sivuvaikutus: spasmit vähenivät merkittävästi. Ei nikotiini kokonaan spasmeja poista, mutta se laukeamiskynnys nousee huomattavasti, jolloin liikkuminen helpottuu. Itse käytän pääosin 4mg pusseja, joista saa hyvänä päivänä tunnin-parin tauon spasmeihin kun taas huonoina päivinä 8 ja 16mg pussi, tai 4mg pussi puolen tunnin välein voi olla tarpeeseen. ”Yliannostus” taas antaa samanlaisen olotilan kuin olisi juovuksissa, joten sen suhtaan pitää olla tietoinen annoksen koosta. Nikotiini vaikuttaa tietysti myös verenkiertoon, supistaen verisuonia minkä vuoksi ääreisverenkierrossa huomaa paljonko on niksua koneessa lämmön perusteella. Noin viiden euron askilla (20-30 pussia) voi siis pärjätä päiviä, mikä on CBD:hen verrattuna paljon edullisempaa. Selvä vaikutus kipuun ja spasmeihin, minkä lisäksi passeli maku rentouttaa kummasti. Vuosiin en pystynyt autossa istumaan lainkaan, koska spasmit innostuivat pahemman kerran mutta niksu huulessa pystyy sähkärillä taksissa nyt matkustamaan.


Laserterapia

Uusin tuttavuus hoitoarsenaalissa on laser terapia - lontooksi ”low-level laser therapy” (LLLT). Yleensä 808nm aallonpituudella toimiva laserlaite tykittää näkyvän valon ja infrapunan rajamailla olevaa valoa kudokseen, mikä suurimmalla osalla ihmisistä (jostain syystä ei kaikilla) vähentää kipua ja auttaa paranemisessa. Laseria käytetään jos jonninmoisiin vaivoihin, mutta läpäisykyvyn vuoksi kovin syvälle kudoksiin sillä ei pysty vaikuttamaan. Taitava hoitaja voi käyttää pistelaseria kuten akupunktioneulaa, mutta näin kotihoidossa yhden tai useamman diodin vähemmän keskittynyt valo on helpompi käyttää. Kipeään kohtaan laite päälle, painetaan nappia ja odotellaan muutamasta kymmenestä sekunnista minuutteihin, laitteesta ja tehosta riippuen. Samaa kohtaa ei tulisi vissiin pommittaa kuin kerran päivässä, koska laite itsessään ei paranna vaan aktivoi kehoa korjaamaan itse itseään. Mitään haittavaikutuksia ei ole taidettu yhdessäkään kokeessa huomata, mutta tatuoituja kohtia ei sillä kannata hoitaa, koska ne musteet saattavat kuumentua, eikä liioin pienestä tehosta huolimatta kannattane silmiään sohia. Selvä vaikutus kipuun, joskus jopa heti hoidon jälkeen. Toimii myös eläimille, joten lemmikkien kipuja ja vaivoja voi tuommoisella myös hoitaa. Asiasta löytyy runsaasti tietoa ja tutkimuksia, vaikkakin miksi se toimii ja millä asetuksilla se toimisi parhaiten näyttää olevan vielä arvauspeliä. Mutta paskaako sillä on väliä miksi se toimii?

—————

En siis suosittele mitään hoitoa kenellekään, koska se on laitonta ja vaarallista sekä netissä kiellettyä, vaan listasin niitä asioita joista itse olen saanut apua. Ota siis ensin yhteys lääkäriisi ja muuta lääketieteellistä liibalaabaa ennen kokeilua, kuten on tapana siihen vastuuttomuuslausekkeeseen lisätä. Kaikkia noita saa kaupasta ilman yhdenkään valkotakin lupaa. CBD, nikotiini ja LLLT voivat auttaa myös monen muunkin tyyppiseen kipuun ja vaivaan, mutta mistäs minä sen tietäisin kun en ole lääkäri, eiks jeh?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti