lauantai 16. joulukuuta 2023

Perättömät lupaukset


Alkuperäinen versio kirjasta, jonka Jacques Ellul kirjoitti 1962 ranskaksi, käännettiin 70-luvun alussa lontooksi nimelle ”Propaganda: The Formation of Men's Attitudes”, sisältää varsin mielenkiintoisen havainnon. Lainaus: ”… all propaganda that makes false promises turns against the propagandist.” joka vapaasti kääntämällä meinaa ”kaikki propagandan perättömät lupaukset kääntyvät propagandistiaan vastaan”, pitää varmasti paikkansa, jos halutaan pitää se sanoma johdonmukaisena ja saada ihmiset toimimaan siltä pohjalta, jonka kerrottu tarina yrittää muodostaa. Jos näin olisi, niin koronan, ilmastonmuutoksen kuin Ukrainan sodan propagandassa on pahoja virheitä, joiden voisi olettaa kääntyvän kertojaansa vastaan. Mutta kääntyykö se?

Ehkä. Se jää nähtäväksi, mutta Naomi Kleinin näkemys shokkidoktriinista antaa hieman toisenlaisen näkemyksen asiaan. Voitaneen puhua propagandan evoluutiosta tässä tapauksessa, koska vanhan tiedon mukaan ristiriitaisten lausuntojen ja tarinan vaihtaminen lennossa heikentäisi propagandan tehoa. Koska ja missä sitten keksittiin tämä ”uusi” tekniikka onkin sitten puhtaasti arvailun varassa, eikä sillä taida olla loppuviimein mitään väliä - nyt sitä käytetään ja todella mittavasti.

Sen sijaan että tarina olisi johdonmukainen, siihen lisätään vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tarina voi muuttua yhdessä yössä aivan päälaelleen ja eilisen uutisiin nojaten poiketaankin virallisesta tarinasta, joka aiheuttaa entisestään enemmän sekaannusta ihmisissä. Sosiaalinen media pahentaa asiaa, mutta se on juuri koko jutun juoni - ihmisten halutaan olevan epätietoisia siitä, missä oikeen mennään. Valtamedia yksistään ei kykenisi aiheuttamaan sitä shokkia, vaan se kaipaa juuri niitä tavan kansalaisia vahvistamaan ristiriitaisuutta. Jos tämän tarinan ristiriitaisuuden osoittaa, ihmiset menevät täysin lukkoon, varmaankin kognitiivisen dissonanssin ansiosta.

NATO tuo rauhaa, vakautta, turvallisuutta ja suojaa, paitsi että se lisää sodan uhkaa, lisää jännitteitä ja yht'äkkiä pitääkin valmistautua sotaan. Kyllä, osa näistä asioista voidaan selitellä olevan johdonmukaisia, kuten vaikka lisäämällä joukkojen vahvuutta päästämällä vieraan vallan sotilaita maahan ja antamalla heille luvan ohittaa maan lainsäädäntö, mutta yhdellä jos toisella taisi tulla enemmän se kuva, että miten tässä nyt pääsi näin käymään kun lupaukset petettiin pahemman kerran. Jos ajatellaan kansan yhtenäisyyttä ja taistelutahtoa, ne somessa leviävät #eroa-armeijasta iskulauseet eivät sitä oikein osoita. Toki voidaan ajatella ja väittää, että se pelaa vain vihollisen pussiin, joka sitten nostaa uuden uhan esille - viides kolonna on paikalla. Syvällisempi pohdinta nostaa vaan esiin sen, että minkä ulkovallan joukkoja päästettiin maahan ja mitä kokemuksia muista maista oltaisiin voitu oppia kun nämä joukot on päästetty maahan ”rauhan aikana”. Ai niin, siitä ei parane liioin puhua, onhan Gladio toiminut aina vain rauhan lähettiläänä, eikös?

Shokkidoktriinin käyttö nykyisessä tilanteessa onkin mielipuolista, jos halutaan välttää sota tai edes valmistautua puolustautumaan ulkoiselta uhalta. Propagandistit kyllä tietävät mitä ovat tekemässä, sitä ei kannata epäillä, joten tästä voitaneen päätellä tarkoituksenmukaisuus. Paskanjäykkänä tutiseva kansa ei vaan kykene asiaa näkemään, saatikka ajattelemaan niitä seurauksia, joita nykyiset propagandaoperaatiot oikein aiheuttavat. Ja ne jotka näkevät ja ymmärtävät, eivät kykene asialle tekemään yhtään mitään, koska se valtiollinen propaganda on ajettu sille tasolle, että Pohjois-Koreassakin johdossa ollaan kateellisia.

Mutta eiväthän ne niin tekisi, joku olisi kertonut…?

Maan johto on kyllä täysin tietoinen aiheuttamastaan ongelmasta ja päätettyjen asioiden mahdollisista seuraamuksista. Valtaosa kansanedustajista taas tuntuu olevan täysin kujalla asiasta, mistä on vain hyötyä shokkidoktriinissa… Onneksi nämä pölkkypäät eivät ole kuitenkaan vallassa, he vain painavat käskystä nappia ja valavat uskoa omiin kannattajiinsa, koska näin se länsimainen demokratia toimii. Olisi varmaan kannattanut äänestää oikein niin asia olisi korjaantunut, eiks jeh?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti