lauantai 9. joulukuuta 2023

Kyllä EU osaa - A.I. Act


EU oli taas esittänyt osaamistaan säädännössä uudessa tekoäly-säännöstössään (NYT artikkeli asiasta arkiston kautta). Mikäänhän ei paranna eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä paremmin, kuin lätkäistä niille ranteisiin raudat, siinä kun koko muu maailma pelaa omilla säännöillään. Kyllä, osa säännöistä ovat ihan loogisia ja asioita, joita on hyvä ottaa huomioon kun tekoälyjä aletaan lätkiä kaikkiin mahdollisiin laitteisiin. Esimerkiksi reaaliaikainen kasvojentunnistuksen kielto ja sosiaalisen pisteytyksen tiettyjen ominaisuuksien perusteella on syytäkin estää, paitsi että sekin voidaan kiertää helposti tekemällä se kaikki maassa, jossa sitä ei olla kielletty (five eyes maiden peruskikka).

Kopiosuojan alla olevien teosten yhteenvetojen kieltäminen, oppimateriaalien rajoittaminen ja ainoastaan turvallisten vastausten antaminen varmistavat, että eurooppalaisten mallien käyttäjiä on vain murto-osa rajoittamattomiin malleihin nähden. Niin kuvien kuin tekstien merkitseminen tekoälyllä luoduksi on tietysti järkevää, mutta kierrettävissä varsin helposti etenkin tekstin suhteen. Kuvien vesileimaaminen on toki hankalampaa kiertää jos se siihen kuvaan on luontivaiheessa tehty, mutta edelleenkin ne avoimen koodin mallit muualta kuin EU:n alueelta eivät tarvitse tätäkään sääntöä noudattaa ja kuvien kanssa vahinko on tapahtunut jo sillä hetkellä, kun ihminen ei kuvaa välittömästi ole tunnistanut luoduksi vaan pitää sitä aitona.

Teknologiajäteille uudet säännöt aiheuttavat lähinnä sen, että he voivat helposti kampittaa kilpailijansa, joilla ei ole varaa noudattaa näitä kaikkia sääntöjä. Ja vaikka lait hyväksyttäisiinkin pikavauhtia, menee vielä vuosia ennen kuin ne päätyvät jokaisen jäsenvaltion omaan säädäntöön, jolloin niillä on vasta jotain vaikutusta. Tekoälyt tulevat joka tapauksessa mullistamaan useita eri toimialoja varsin pian, joista yhden ajattelin nostaa vielä esiin, liittyen aloituskuvaan.

Nimittäin tässä meidän uudessa mahtavassa maailmassamme, missä miehet ovat valloittaneet naisten urheilun ja sukupuolikiintiöiden ohittaminen on vain napin painallus, tulevat miehet korvaamaan myös lähes kaikki ne OnlyFans, TikTok, Instagram yms tyttöset tekoälyllä. Noin minuutissa voi luoda supermallin ja persoonan, jonka mukaan tekoäly osaa niin piirtää, animoida kuin vastata kuin tämä kuvitteellinen luotu jumalatar. Kulut ovat minimaaliset ja yhtäaikaisten käyttäjien määrä rajaton, verrattuna siihen että sielä näppäimistön takana istuu oikea ihminen. Ja kuinka oikea ihminen sielä edes istuu, kun jokin ihminen näyttelee ja teeskentelee olevansa kiinnostunut hänestä vain saadakseen lahjoituksia? Kukaan ei tietysti estä naisia luomasta itsensä kaltaista mallia ja opettamasta tekoälyä kopioimaan niin persoonan kuin sen oman perseen, mutta veikkaisin että teknistä osaamista sen suhteen löytyy edelleen enemmän sieltä mm. silmä kovana niitä kuvien katsovien joukosta kuin niiden, jotka kameran edessä nyt poseeraavat.

En tosin tiedä kuinka paljon epäaidommaksi maailma oikeastaan edes muuttuu kun videot, kuvat ja tekstit ovat vain koneen luomia, kun vertaa miten koko maailma teeskentelee ja esittää jotain roolia 24/7 pärjätäkseen kilpailussa. Onneksi sentään meillä on EU, joka tekee kaiken yhteiseksi hyväksi ja sinun turvallisuutesi vuoksi… ison rahan ohjeiden mukaan, heidän edukseen.

2 kommenttia:

  1. Totta. EU ei ymmärrä vapaata maailmantaloutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne ymmärtää… ja siksi tahallaan tekevät näitä sääntöjä.

      Poista