perjantai 1. joulukuuta 2023

Sisäisiä hybridiuhkia


Median ja sitä kautta kansan huomio on jo pitkään kiinnitetty ulkoisiin hybridiuhkiin. Tämä mörkö on kuitenkin jätetty turhan tarkkaan määrittelemättä, koska jos ihmiset ymmärtäisivät mistä oikein on kysymys, niitä vastuussa olevia kannattaisi etsiä lähempää kotoa. Aloitetaan kuitenkin siitä, mikä se semmoinen hybridiuhka tai hybridisota oikein on. Pitemmän kaavan mukaan asiaa voi lukea aikaisemmista teksteistä (Suomiareena 2018 ja Hybridi/kyber/info), mutta lyhyesti se tarkoittaa monialaista uhkaa tai sotaa, jossa käytetään siis yhdistettynä useita eri keinoja suorittamaan jokin asia. Yhtä aikaa siis voidaan tehdä niin informaatiosotaa (propagandaa), kyberhyökkäyksiä (hakkerointia) ja vaikkapa agitaattoreiden aiheuttamia mellakoita. Olisiko jollakin ulkopuolisella toimijalla mahdollisuus iskeä tällä tavalla Suomeen? Toki, rahalla saa ja mopolla pääsee, syyttävän sormen osoittaessa haluttuun viholliseen.

Että uhkaa voitaisiin pitää ”hybridinä”, se kuitenkin tarkoittaisi sitä, että nämä toimet oltaisiin organisoitu toimimaan samaan tarkoitusperään. Todisteiden löytäminen tälle on kuitenkin hyvin haastavaa ja taitava peluri osaa käyttää eri keinoja peittääkseen jälkensä sekä tarkoitusperänsä. Jos yksittäiset ihmiset omasta tahdostaan tekevät jotain ilman organisoitumista saatikka johtamista, tätä ei voida kuitenkaan pitää hybridioperaationa. Yksittäisten toimijoiden toimet voivat kuitenkin auttaa tällaista operaatiota tietämättään, minkä vuoksi Matti Meikäläisen vääränlainen meemittely somessa lasketaan usein ulkopuoliseksi vaikuttamiseksi ja sitä kautta osaksi hybridioperaatiota, joita vastaan sitten tulee taistella. Kaikki sanomat jotka ovat virallista tarinaa vastaan ovat uhka yhteiskunnalle, tai jos ihan tarkkoja ollaan niin ei niinkään yhteiskunnalle, vaan vallitsevalle valtarakenteelle. Ei siis ihme, että asia pidetään jatkuvasti esillä kun kaiken maailman tavikset postailevat vääriä mielipiteitään julki kaikelle kansalle joka pilaa hyvän tarinan!

Ulkopuolisessa vaikuttamisessa on vaan muutama suuri haaste, jotka jätetään yleensä täysin huomiotta. Vihamieliseen pienen mittakaavan operaation ulkopuolisilla on paremmat mahdollisuudet, mutta suuren mittakaavan ja koko yhteiskuntaan vaikuttavien asioiden tekeminen vaatisi huomattavasti vahvempaa soluttautumista yhteiskuntarakenteisiin. Ensiksi, propagandan levittäminen, joka pienessä mittakaavassa ja sosiaalisessa mediassa on mahdollista suorittaa bottien ja haamuhenkilöiden toimesta, on kuitenkin lähes mahdottomuus isossa mittakaavassa. Se kun vaatisi pääsyn valtamediaan sisälle, eli Suomen tapauksessa Ylen johtoon ja Sanoma-konsernin eri lonkeroihin. Massaviestinnällä saavutetaan miljoonia, siinä kun somessa joitain tuhansia ihmisiä. Yleistä mielipidettä kun edelleenkin ohjaillaan valtamedian kautta, joten jos väitetään ulkovalloilla olevan pääsy yleiseen mielipiteeseen, mediapooli tulisi olla sen ulkopuolisen tahon hallussa.

Toisekseen, valtion toimiin ja päättäjien sekä virkamiesten tekemiin päätöksiin pitäisi pystyä myös vaikuttamaan, koska koko sääntöpohjainen järjestelmä nojaa täysin virkakoneiston toimiin. Suomettumisen aikana oltaisiin voitu puhua tämän kaltaisesta asiasta, kun päättävissä ja toimeenpanevissa elimissä oli tahoja, joiden sympatiat saattoivat olla hieman toisaalla kuin siinä omassa kansassa. Muutamaa ”vanhan kaartin kommunistia” lukuun ottamatta maamme virkakoneisto sekä yliopistojen päättävät tahot on kyllä taidettu päivittää jo aikoja sitten länsimaiseen arvopohjaan sopivaksi, jolloin sitäkään kautta soluttautuminen on käytännössä sula mahdottomuus. Mutta entäs jos se ulkopuolinen taho on päästetty tai jopa kutsuttu sisään, onko se silloin enää ulkopuolista vaikuttamista?

Yle kertoi vuosia sitten hybridiosaamiskeskuksesta, jolle on annettu lähes täysi immuniteetti maamme oikeuslaitokselta. Ovatko nämä 12 maan toimijat sisäisiä vai ulkopuolisia vaikuttajia? Mediamme vetää 1:1 uutisensa jenkkien uutistoimistoista ja teatereissa ja idioottilaatikosta ei muuta tulekaan kuin jenkkien hyväksymää soopaa - onko tämä sisäistä vai ulkoista, kun Yle näyttää jenkkien propagandaelokuvia? Läntisillä toimijoilla on siis täysi pääsy Suomen mediaan, sotilasjohtomme ja poliisimme käy harjoittelemassa läntisen liittouman päiväkerhoissa ja poliitikkomme ravaavat Bilderbergin ja Trilateraalisen komission bakkanaaleissa. Tämäkö ei ole sitten ulkopuolista vaikuttamista kun suomalainen päättäjä hyvin suoritetun kauden jälkeen siirtyy heittämällä jonkin ylikansallisen toimijan palkkalistoille?

Nyt jengi pelkää Venäjän masinoimaa pakolaisvyöryä, siinä kun läntinen raja vuotaa kuin seula eikä 2015 Ruotsista marssinut armeija aiheuttanut suurempaa huolta. Puhutaan kansainvälisistä sopimuksista ja niitä kuitenkin tulkitaan aina tilanteeseen sopivalla tavalla. Ei liioin kannata vanhoja muistella mitkä puolueet olivat vallassa sen edellisen invaasion aikaan… Ai niin, se ei ollut lainkaan hybridioperaatio eikä some sekä perinteinen täyttynyt kannustavista viesteistä ja muuttanut yleistä mielipidettä sotaa ja kärsimystä pakenevista naisista ja alaikäisistä lapsukaisista, jotka olivat ajaneet partaansa vasta vuosikymmenen. Valtiollisella rahoituksella edelleenkin suoritetaan taksipalvelua idästä ja etelästä kaikkialle EU:n alueelle, mutta sekään ei ole ulkopuolista vaikuttamista koska se rahoitetaan kansalta varastetulla rahalla.

Osa puhuukin väestöllisestä sodankäynnistä, missä maiden kansa ajetaan napit vastakkain maahan tuotettujen vähemmän integroituvien tyyppien kanssa ja rikollisuus nousee tähtitieteellisiin lukemiin. Syylliseksi nostetaan Venäjä tai jokin muu ”paha” taho, mutta rahaa seuraamalla päädytään kuitenkin varmaankin ihan sattumalta esimerkiksi tiettyihin länsimaisiin ”filantrooppeihin”. Eli ei ulkoista vaan sisäistä vaikuttamista, vai kuinka se meni? Kyllä, yksikään maa tai sen oma kansa ei ole vielä koskaan hyötynyt ulkoa tuodusta väestä. Tai no, jos ei lasketa jenkkilää missä alkuperäisväestö korvattiin lähes kokonaan ulkoa tulleilta? Uusi kansa tilalle, kaikki hyvin. Ulkopuolisille ja vihamielisille tahoille siitä on toki merkittävä etu, kun jokin maa tuhoaa itse itsensä sisältäpäin jolloin maan ryöstäminen paljaaksi on paljon helpompaa. Ei muuta kuin omat kaivokset pystyyn ja pumpataan resurssit omaan taskuun siinä kun maan kansa taistelee niin keskenään kuin ulkoa tuotujen kanssa. Loistava hybridioperaatio, eikö totta?

Pienet maat ovatkin näiden imperiumien pelinappuloita ja katsomalla mihin suuntaan päättäjät kumartavat, voidaan päätellä kenen taskussa he ovat. Propagandalla kansaa kasvatetaan kuin herkkusieniä ja muutama taho rikastuu entisestään. Syyllinen löytyy aina toisaalta, koska rahan seuraaminen on vaaraksi lähinnä vain omalle terveydelle - näiden ongelmien isosti julki tuovien tahojen keskimääräinen elinikä ei ole ollut historian valossa järin pitkä. Joten katse ulkopuolelle, siellä selän takana kaikki tehdään vain yhteiseksi hyväksi ja juuri sinun turvallisuutesi vuoksi! Mitään muutosta tähän on toki täysin turha odottaa, koska ne oikeat vallanpitäjät ovat tämän pelin vuosisatojen aikana viilanneet niin hyvin iskuun. Länsimainen demokratia ja kapitalismi on myyty kansoille messiaana, vaikka ne kaksi, demokratia ja kapitalismi, ovat perustavaa laatua vastakkaisia ideologioita. Mutta ei anneta faktojen pilata hyvää tarinaa, eiks jeh?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti