keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Sitä parempaa maalittamista


Maalittamista on työstetty rikoslakiin jo hyvän aikaa ja eiköhän se sinne jossain vaiheessa päädy. Termi siis tarkoittaa mitä tahansa viranomaisen tai vastaavan toimittajan nimeämistä ja hänen töppäilyidensä paljastamista suurelle yleisölle yksityisen tai muuten vaan ”väärän” henkilön tekemänä. Eli jos viranomainen rikkoo lakia ja siitä postaat sosiaalisessa mediassa, se on maalittamista. Loogisena voitaisiin siis pitää sitä, että sama koskisi myös yksityisiä maalituksen kohteita, koska liberaalin demokratian ytimessä on nimenomaan se yksilön suojeleminen.

Mutta lainsäädännöllä on harvemmin mitään tekemistä logiikan kanssa, joten näillä mennään. Sinänsä on ihan hyvä ajatus, että ketä tahansa yksilöä suojellaan julkiselta lynkkaamiselta ja se tuomitseminen jätetään sitten oikeuteen, mutta käytännössä tilanne on toinen. Kyllä, median tehtävä on tuoda esiin epäkohtia ja jos joku henkilö on tehnyt jotain ”pahaa”, yhteiskunnan kannalta saattaa olla positiivista varoittaa tästä pahasta gangsterista.

Ongelmana on vaan se, että media toimii tällöin niin syyttäjänä kuin tuomarina, joka ei heille nyt juurikaan kuulu. Tätä voitaisiin pitää edes jollain tavalla hyväksyttävänä, jos se olisi tasapuolista ja siinä puututtaisiin nimenomaan niiden tahojen rötöksiin, joiden toimilla on oikeasti yhteiskunnallista merkitystä. Poliitikko tai virkamies voitaisiin siis nostaa tikun nokkaan, jos he ovat töppäilleet pahemman kerran - kansalla on oikeus tietää. Käytännössä tilanne on vaan täysin toinen.

Medialynkkauksen kohteeksi päätyvät ainoastaan ne tahot, joista media ei nyt syystä tai toisesta pidä. Yleisempää on toki kuoliaaksi vaikeneminen, eli asiasta ei hiiskuta sanaakaan kun kyse on median mukaan ”hyvästä tyypistä”, siinä kun pahojen syntisten teot nostetaan esiin kaiken kansan paheksuttavaksi. Tämä siis täysin riippumatta siitä, onko kyseessä epäily, huhu vaiko jo lainvoimainen tuomio - uutisointin riippuu ainoastaan henkilön asemasta ja hänen suhteestaan kyseiseen mediaan.

Maalittamisessa siis kohdistetaan se yleisön viha yhtä henkilöä (tai ryhmää) kohtaan jonka jälkeen asiat sitten etenevät omalla painollaan. Jos yleisö saadaan kunnolla innostumaan, pelkän huhun puheella voi jopa tammiarkku kutsua kun joku hullu ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Kyllä, kyse on siis todellisesta vaarasta aina kun jokin yksittäinen henkilö nostetaan esiin negatiivisessa valossa. Tällä samalla logiikalla myös ne ”espoolaismiehet” sumennetaan kuvista, ettei kukaan lähde ottamaan oikeutta omiin käsiin tai herra siunatkoon, tekisi johtopäätöksiä jopa kokonaisista ryhmistä yksittäistapauksen perusteella!

Tätä maalittamista pykälää vakavampi muoto ovat listat, joihin päätyy sitten samaan pakkaan useampiakin tahoja. Nämä salaiset tai julkiset listat ovat varmasti kaikille tuttuja, koska kaikkihan sen tietää kuinka pahat natsit keräsivät nimilistoja ja niin edelleen. Ukrainalla on omat tappolistansa vääriä viestejä lähettäneistä ihmisistä, mutta se on tietenkin #eriasia. Totalitaarisissa järjestelmissä valtio kerää listoja pahoista ihmisistä ja heitä seurataan ja vainotaan. Länsimaisissa demokratioissa näin ei tehdä, siis niin että se valtion lista tulee julki…

Lännessä kerätään ihmisiä ”hyvien toimijoiden” tekemille ”pahojen syntisten listoille”, että kaikki hyvät ihmiset tietävät ketä vähintäänkin vältellä. Otetaan esimerkiksi juuri äsken videon muodossa julkaistu lista, ”vapaan toimijan” Ryskyn tekemänä. (Video kopio kansantubesta)


Nämä ”disinformaation” levittäjät ovat nykypäivän noitavainojen kohde, koska he kehtaavat puhua virallista tarinaa vastaan”. No mutta sehän on vaan pikkujuttu, ei noita kukaan katso! Totta, juuri ketään ei oikeasti kiinnosta tämän lännen propagandistin horinat, mutta se ei tarvitse kuin yhden hullun joka näkee velvollisuudekseen rankaista pahoja syntisiä. Aivan siis samoin, kuin maalittamisessa pelätään että joku kansalainen vetää olympiaherneen nenäänsä ja lähtee mukanaan jotain kättä pidempää rankaisemaan vihansa kohdetta.

Joskus asiasta käytetäänkin termiä ”laiton henkilörekisteri”, koska ihmisiä nyt ei oikeastaan saisi ilman heidän lupaansa laittaa millekään julkisesti saatavilla olevalle listalle josta selviää myös miksi he sillä listalla ovat. Syyt tähän on jo yllä selvitetty, joten siinä ei pitäisi olla mitään epäselvää, ettei näitä ”pahojen syntisten” listoja saisi tehdä. Mutta, niitä tehdään jatkuvasti etenkin sosiaalisessa mediassa koska se on helppo ja nopea tapa kertoa kavereille ketä heidänkin tulee vihata. Itsekin olen useammallakin paskalistalla, joka tulee harva se päivä vastaan kun joku täysin nevöhöörd tyyppi, jonka kanssa en ole ollut missään tekemisissä, onkin laittanut eston päälle. Toki se voisi vielä mennä sattuman piikkiin muutaman kerran, tai että he olisivat törmänneet näihin vääriin hajatelmiini, mutta kun sama tyyppi on blokannut kymmeniä, ellei satoja sometuttujani siinä samalla, kyse on jostain listasta. Todennäköisesti useammastakin listalta, koska jokaisella hörhöporukalla on ne omat listansa.

En tosin usko, että asialle tulla mitään tekemään koska kohteena näillä paskalistoilla on ”pahoja syntisiä väärinajattelijoita”, joita jokaisen hyvän ihmisen kuuluukin pelätä tai vihata. Samalla nämä listat antavat taas pontta siihen listaan kuuluville, koska niillä saa julkisuutta ja samanmieliset voivat helpommin löytää muita veljiään ja sisariaan. Kyse on siis kaksiteräisestä miekasta - kyllä, se uhkaa näiden ihmisten henkeä, terveyttä ja varsin usein taloutta, mutta samalla se on ilmaista mainosta ja todiste, että tekee jotain ”oikein” kun valtion viralliset tahot huomioivat heidän toimintansa ja pitävät heitä niinkin suurena uhkana. (Siksi otankin listalta puuttumiseni lähestulkoon henkilökohtaisena loukkauksena)

Nykypäivän ”trollinmetsästäjät” ovatkin vain noitavainojen inkvisiittorien jälkeläisiä, jotka kuvittelevat tekevänsä yhteiskunnalle palveluksen paljastaessaan pahoja syntisiä ihmisiä. He eivät ota kuitenkaan mitään vastuuta toimistaan eikä mahdollisista seurauksista, joita näille paskalistoille päätyville aiheutuu. Kyllä, se on toki oma valinta lähteä suuria toimijoita kuten valtiota vastaan, mutta jotkut nyt vaan eivät kykene pitämään turpaansa kiinni nähdessään vääryyksiä. Pahan voittoon riittää hyvien ihmisten hiljaisuus taisi olla jossain kirjoitettu. Nämä ”hyvät ihmiset” eivät tietenkään asiaa tällä tavalla näe, koska he eivät voi käsittää miten ja miksi ihmeessä joku saattaa heidän uusia jumaliaan tuolla tavalla pilkkaavan. Post-totalitaarisessa järjestelmässä elävät eivät kykene yleensä itse havaitsemaan niitä järjestelmänsä ongelmia, mutta minkäs teet, valikoivalle sokeudelle ei voi oikeastaan mitään.

Ryskylle pitää kuitenkin nostaa hattua siitä, että hän omassa esityksessään varsin selvästi sanoo, että ”On täysin laillista omata erilaisia poliittisia mielipiteitä ja ilmaista niitä muille.” Harmittavasti hänen oma seurakuntansa ei tunnu käsittävän koko liberaalin demokratian ideaa missä sananvapaus on ehkäpä se kaikista korkein arvo. Tekisi vielä itsekin mitä saarnaa, koska Rysky on ottanut jo vuosia tavakseen pilkata kaikkia toisinajattelijoita ja maalittanut heitä harva se päivä. Koska hän kuitenkin itse kertoo olevansa ”vapaa toimija”, tämän asian nostaminen ei liioin ole maalittamista. Älkää nyt vaan sitten hyvänen aika menkö Ryskyn seinälle valittamaan asiasta, koska hänellä on ihan sama oikeus typeriin mielipiteisiinsä kuin meillä kaikilla muillakin! Tosin tuommoisten julkisten paskalistojen julkaisu on melkoisen mulkku temppu, josta hän ei tule ottamaan mitään vastuuta. Toki näille listojen tekijöille saattaa myös joku päivä tulla vastaan se tyyppi, joka ei ole niin armelias hänen vittuiluilleen - se kun toimii molempiin suuntiin kun lähtee räksyttämään muille. Ja ei, tämä ei ole uhkaus vaan toteamus - ihan kaikille.

Sivistyneissä yhteiskunnissa kaikista asioista voidaan keskustella avoimesti. Some ei siihen ole kuitenkaan millään mittarilla hyvä paikka, tosin aniharva haluaisi naamatusten edes keskustella eri mieltä olevien kanssa. Tämä on sääli ja osoittaa varsin hyvin sivistyksemme tason. Nyt media saa lynkata vapaasti kenet haluavat ja kansalaisten suut tukitaan tavalla tai toisella. Kauaksi ollaan siitä liberaalista demokratiasta päädytty, jota tällä kaikella jotkut teeskentelevät puolustavansa. Loppuun vielä pahoittelut seuraavasta ranskankielisestä lauseestani terveisenä teille teeskentelijöille: saatanan tunarit ja vitun idiootit, kasvattakaa pallit ja kaivakaa se pää pois perseestänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti