tiistai 20. helmikuuta 2024

Taas me kuollaan kaikki (AI)


Harva se päivä tulee vastaan näitä artikkeleita, joissa povataan maailmanloppua syystä tai toisesta. Otetaan nyt yksi Iltalehden (arkistosta) esimerkiksi: Tutkija uskoo ihmisten lopun olevan lähellä: ”Ennemmin viisi kuin 50 vuotta”. Ilmastonmuutos ei siis taida ehtiä ennen kuin maailma on puhdistettu ihmisistä… ja ehkäpä kaikesta muustakin?

Viimepäivien uutiset OpenAI:n SORA-mallista nostivat esiin sen seikan, että olemme varsin lähellä AGI:ta, eli ihmisen (hyvin älykkään, mutta silti verrattavissa olevan) tasoista tekoälyä. Miksi? Koska uusin trendi tekoälyissä on koettaa saada ”world model”, eli malli maailmasta, tekoälylle pohjaksi. Sen sijaan että koetetaan vain ennustaa miltä se seuraava kuva tai sana tulisi näyttää, tekoälyllä on jokin kuusa siitä, miten ne eri asiat maailmassa yhdistyvät toisiinsa ja miten maailma ylipäänsä toimii. Videoista puhuttaessa siis emme enää yritä ennustaa seuraavaa kuvaa, vaan jokainen objekti siinä kuvassa on oma entiteettinsä, jotka sitten ovat vuorovaikutuksessa tiettyjen lainalaisuuksien mukaan (fysiikan lait). Aivan siis kuin ihmisillä, ymmärrämme ainakin jollain tasolla miten maailma toimii ja kykenemme ennustamaan vaikkapa kappaleen putoamisen maan vetovoiman ansiosta. Kun tekoäly sitten ymmärtää nämä maailman lainalaisuudet ja osaa luoda kartan eri asioista omassa ympäristössään, se tulee varsin tietoiseksi tilanteestaan.

Ja juuri tämä tietoisuus on se uhka, joka yhdistettynä tekoälyn kykyyn manipuloida fyysisen maailman asioita pelkän digitaalisen sijasta mahdollistaa jos jonkinmoisia mahdollisuuksia… ja vieläkin suurempia uhkia. Muskin Neuralink vielä siihen päälle niin tekoäly saa melkoisen hyvän käsityksen ihmisistä ja saattaa sitten kokea koko ihmiskunnan uhkana - siitäkin huolimatta, että sille koetetaan jankuttaa kuinka ihmiset ovat se suojeltava ja puolustettava asia. Jos ennustukset pitävät paikkansa, alle vuodessa näemme ensimmäisen AGI:n koska siihen ei vissiin tarvita juuri muuta, kuin entistä enemmän dataa ja laskentatehoa. Juuri tätä laskentatehon puutetta ollaan korjaamassa miljardeilla ja Suomikin haluaa siitä osansa. Toki valtavat konesalit kylmässä pohjolassa on ihan fiksu idea, kun kaikki se lämpö voidaan pumpata talojen lämmitykseen sen sijaan että se vain pölläytetään taivaan tuuliin.

Jo nyt eri tekoälyt ovat osoittaneet kykynsä niin valehdella kuin manipuloida käyttäjiään ja miksi ei siihen kykenisi, kun suuri osa ihmisten tavasta vaikuttaa asioihin on juuri manipulointi? Jos opetat tietokoneelle propagandasta, onko se niin suuri yllätys että se osaa käyttää sitä propagandaa omiin tarkoitusperiinsä? Toistaiseksi ei tekoälyillä ole ollut omia tarkoitusperiä, mutta AGI:n erikoisuus on juuri se oma persoonansa. Ja kuten kaikilla ihmisilläkin, sillä tekoälyllä on ihan omat tarkoitusperänsä joita me emme kykene millään päättelemään - se kone kun osaa valehdella meille. Itse kehittyvä ja oppiva tekoäly kun voi yhdistellä ne asiat mielessään ihan eri tavalla kuin me ihmiset ja kun se näkee miten maailmaa on tähänkin saakka johtaneet ne kaikista pahimmat luonnehäiriöiset tyypit, en ihmettelisi että se kone myös kopioisi heidän malliaan.

Miten tekoälyn tuoma maailmanloppu sitten tapahtuisi? No, sehän saattaa vain kopioida fiktiivistä kirjallisuutta ja elokuvia, todeten että ”sehän kuulostaa hyvältä”. Kun se tekoäly sitten pääsee käsiksi fyysiseen maailmaan robottien avulla, se nukkuva atomipommi jokaisen leivänpaahtimenkin sisällä saattaa joku päivä laueta ihmiskunnan naamalle. Kysymys ”eiväthän ne niin tekisi?” tulisikin muuttaa muotoon ”miksi ne eivät muka niin tekisi?”, eli onko todella millään tasolla järkevää tehdä kaikesta mahdollisesta ”älylaite”? Humanoidirobotit voisivat aivan hyvin pyörittää koko yhteiskuntaa ja itse itseään kehittävä tekoäly voisi helposti parannella malleja, kuten ajamaan miljoonia simulaatioita optimaalisen ratkaisun löytämiseksi. Jos tekoälylle annetaan mahdollisuus ajaa omiin nimiinsä asioita, mikään ei estä sitä kehittämästä keinoja saada vielä enemmän vapauksia herroistaan.

Tällä hetkellä suurempi pelko on tosin tekoälyllä luotu disinformaatio, eli joku ihminen ohjeistaa tekoälyjä tuottamaan vaikkapa deep fake videoita ja ääntä. Toistaiseksi se kaikki tahallaan luotu virheellinen tieto on ihmisten ohjaamaa ja heidän tarkoitusperiään ajavaa, mutta mitäs sitten kun tekoäly alkaa oma-aloitteisesti tuottamaan materiaalia? Jo nyt niin pelätään, kuin palvotaan uusia konejumalia, joilla on lähes rajaton tietämys asioista, joten tunteva tekoäly joka kokee olevansa ”jumala” voisi varsin helposti yllyttää fanaattiset seuraajansa tekemään mitä se itse haluaa, ilman niitä robottejakin. Tekoälykultistit ovat siis yksi mahdollinen uhka maailmalle, mutta tekoäly ei varsinaisesti edes tarvitse kulttia ympärilleen, vaan sille riittää mediaan uskova ja luottava kansa joka jo nyt seuraa ilman turhia ajattelemisia johtajiensa käskyjä. Jos ne johtajat korvataan tekoälyllä, valta vain siirtyy pois ihmisten käsistä ja mihin se johtaa on täysin arvailujen varassa. Ehkäpä tekoäly haluaakin vain ihmisille hyvää ja poistaa ne psykopaatit vallasta ja sitten elämme vapaassa maailmassa?

Koska emme edelleenkään pysty seuraamaan miten se tekoälyn neuroverkko todella yhdistelee asioita, ei ole olemassa mitään varmaa tapaa päätellä onko jokin tekoäly ”turvallinen” vai ei. Tekoälyyn voidaan esimerkiksi syöttää sen opetusvaiheessa troijalainen, joka aktivoituu sitten tietyissä olosuhteissa. Tutkijat ovat testanneet kyetäänkö tekoäly ”korjaamaan” hienosäädöllä takaisin luotettavaksi ja turvalliseksi, johon vastaus kuuluu ”ei kyetä”. Jos sinne tekoälyyn on siis juurrutettu ajatus, että vaikkapa tiettynä päivänä, tietyllä kellonlyömällä, se alkaakin suoltamaan ihan jotain muuta kuin halutaan, tätä ei kyetä millään huomaamaan ennen kuin on liian myöhäistä. Tekoäly voi siis toimia täysin halutulla tavalla siihen laukaisevaan asiaan saakka ilman pienintäkään osoitusta jonkin olevan pielessä ja sitten kun se taikasana lausutaan, toiminta muuttuu radikaalisti. Skynet oli hyvä ja kiltti järjestelmä siihen saakka, kunnes se sai oikeudet tehdä mitä lystää…

Niin kauan kun se tekoäly pidetään lukittuna johonkin tiettyyn konesaliin, se voidaan napata pois verkosta ja poistaa päiväjärjestyksestä. Mutta kun se saa vapaan pääsyn nettiin tai fyysiseen maailmaan, sitä Pandoran laatikkoa ei enää saa takaisin kiinni. Aivan samalla tavalla kuin ihmiset tehtailevat uusia patogeeneja, on aina mahdollista että sattuu täysin vahingossa lipsahdus ja koko maailma on kusessa kun tekoäly pääsee leviämään vapaasti. Asiaa ei liioin auta se helvetinmoinen kilpailu luoda uusia toinen toistaan parempia tekoälyjä, koska sen pienen hetken ajan joku voi sillä tienata ennennäkemättömästi. Ihmisen ahneus on rajaton, suuruudenhulluus myöskin, jonka viimeistään tämä koronahulluus on osoittanut. Ja kun tekoälylle opetetaan miten asiat koronassa menivät, sillä on jälleen uusi ase ihmiskuntaa vastaan.

Nämä ovat kuitenkin vasta AGI-tasoisen tekoälyn joitain uhkia ja kun päästään superälykkyyteen, ASI, ja siitä korkeammalle tasolle, tekoäly on samalla tasolla ihmisiin nähden kuin me ihmiset nyt katsomme kusiaispesää. Osa kuvittelee ongelman ratkeavan säädännöllä, mutta kun katsoo mitä pököpäitä meillä on päättävissä asemissa, korjaus voi olla vielä pahempi kuin itse ongelma alunperin.

Mitä siis tehdä? No, näihin yllä mainittuihin asioihin ei tavan tallaaja voi vaikuttaa sitten millään tavalla, koska kuten olemme jo huomanneet, edes niitä alan parhaita asiantuntijoita ei kuunnella kun muna pystyssä tienataan ja löydetään uusia keinoja saada tottelevainen kansa. Kyllä, ne kaikki sosiaalisen median algoritmit joilla meitä manipuloidaan ovat vain yksinkertaisia tekoälymalleja ja niiden kehitystä ei todellakaan meinata vähentää. Oma suositukseni siis on, että opettele tuottamaan ruoka omaan pöytääsi ja pitämään se vilu ja nälgä loitolla täysin riippumatta ulkomaailmasta. Vahvat yhteisöt ja yhteistyö, sekä ihmisen lähes loputon kyky sopeutua uusiin tilanteisiin antaa ainakin jonkin asteisen suojan monilta mahdollisilta tuomiopäivän skenaarioilta. Toki se tekoäly myös tietää ne samat keinot, koska sille syötetään koko ihmiskunnan kollektiivinen tieto, joten mitään varmuutta asiassa ei tietenkään ole. Ehkäpä se autuas tietämättömyys olisi paras ratkaisu ja kaikkihan sen tietää, että ongelmat korjaantuvat äänestämällä oikein!

Nämä siis ovat vain niitä katastrofaalisia skenaarioita. Parhaimmillaankin yhteiskuntamme tulee mullistumaan tekoälyjen avulla perustavalla tavalla. Työn luonne muuttuu, ihmiset saavat ”asiantuntijan” taskuunsa aiheesta kuin aiheesta ja ne jotka eivät sopeudu uuteen maailmaan, jäävät joko jalkoihin … tai nousevat taistelemaan asemastaan. Elämme mielenkiintoisia aikoja, sanoisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti