maanantai 19. helmikuuta 2024

Pelottavat sanat


“When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say.” ― George R.R. Martin, A Clash of Kings

Lainaus menee suomeksi tähän tapaan: "Kun revit mieheltä kielen, et todista häntä valehtelijaksi, kerrot vain maailmalle, että pelkäät mitä hän saattaisi sanoa."

Torjuessaan vihapuhetta ja disinformaatiota sekä estämään kuplautumista, EU on taas keksinyt keinon pakottaa alustoja ”parantamaan” tilannetta (linkki IL:n uutiseen arkistosta) ja siinä samalla osoittaen, kuinka vähän ne päättäjät algoritmien toiminnasta tajuavat. Sen sijaan että jokaiselle näytetään yksilöity fiidi osittain omiin mieltymyksiin perustuen, nyt käyttäjille halutaan oletuksena syöttää vahvasti moderoitu fiidi kronologisessa järjestyksessä. Eli ne tuhannet ja taas tuhannet uudet videot ja postaukset joka minuutti eri alustoilla näytettäisiin ”uusin ensin”, että ihmiset hukkuisivat informaatiotulvaan vielä pahemmin. Kronologinen järjestys toimii hyvin, kun julkaisuja on vain vähän, mutta esimerkiksi Youtubeen ladataan yli 500 tuntia videoita joka minuutti, joten EU-oletusfiidi tulee olemaan oikeen kiva ja hyödyllinen ominaisuus. Noh, ei ainakaan pääse kuplautumaan?

Sanat tuntuvat kuitenkin pelottavan vallanpitäjiä melkoisesti, eli kynä on miekkaa mahtavampi. Ottaen huomioon kuinka paljon he aseita kansan käsissä jo valmiiksi pelkäävät, niin nyt ne kynätkin halutaan pois ”vääristä käsistä” tosissaan. Pelätään ”Putinin trolliarmeijaa” ja samalla tuetaan NATO:n omaa trolliarmeijaa: NAFO:a. Joukkovainoaminen ei ole ongelma, kun se tehdään oikein? Ongelma on toki aito, mutta se johtuu aivan muista syistä kuin meille kerrotaan…

Vuosikausia jatkunut propaganda on pehmentänyt ihmisten mielet jo sille tasolle, että aivan päivänselvät ristiriitaisuudetkaan eivät enää hetkauta tavan kansaa. Ylehtely uppoaa kuin kuuma veitsi voihin ja todellinen uhka sille kaikelle propagandalle on yksinkertaisesti se, että joku osoittaa ne ongelmat. Mitään poikkeavaa tietoa ei tarvitse edes osoittaa, vaan riittää että vääntää rautalangasta kuinka se tarina kumoaa itse itseään. Sen poikkeavan tiedon osoittaminen ei muutoinkaan ole mikään varma tapa kumota valehtelu, koska ihmisten auktoriteettiusko median suuntaan estää kaiken ulkopuolisen tiedon vastaanottamisen. Mutta kun osoittaa miten meille valehdellaan viitaten ”luotettaviin lähteisiin”, siinä paukkuu dissonanssit oikeen kunnolla.

Sensuuri ja tiedon pimittäminen toimii ainoastaan silloin, kun se tieto kyetään todella estämään. Digiaikana siis sula mahdottomuus, koska mikä kerran nettiin päätyy, se sinne jää kummittelemaan. Kuitenkin vallanpitäjämme uskovat kiven kovaan omaan oikeassa olemiseensa ja kaiken siitä poikkeavan olevan ”misinformaatiota” tai tahallaan levitettyä ”disinformaatiota”, että he esiintyvät ”hyvinä tyyppeinä” sensuroidessaan tietoa lukemattomilla eri tavoilla. Samaan hengenvetoon mediat kuitenkin ovat jo vuosikausia kertoneet kuinka vain niissä pahoissa diktatuureissa vallanpitäjät sensuroivat tietoa ja lynkkaavat heille epämieluisia asioita kertovat.

Esitetään siis kysymys sinne virallisille tahoille: ”Koska viimeksi, tunnetun historian valossa, ovat ne tietoa sensuroineet ja vapaasti puhuvia lynkanneet olleet ne tarinan hyvät tyypit?” Jos kerran kerrotte totuuden asioista, ei sen todistaminen onnistu repimällä eri näkemyksiä esittävien kielet irti, vaan tuomalla kiistattomat todisteet pöytään. Tämän ei pitäisi olla mitään rakettitiedettä, mutta jostain syystä valtaosa ihmisistä edelleen kuvittelee lännen olevan ne ”hyvät tyypit” kaikessa mitä tekevät. Lukemalla niitä historiankirjoja luulisi kaikille olevan selvää, että lähestulkoon kaikki vallanpitäjät kautta aikojen ovat tehneet hyvinkin pahoja asioita kansalleen. Mutta nyt kuvitellaan, että tilanne olisi jollain tavalla toisin.

Jos nyt joku idiootti kuvittelee, että lännen kritisointi olisi jollain tavalla Venäjän puolustamista, sille idiotismille en tietenkään mitään saa, mutta kun puhun vallanpitäjistä, tarkoitan heitä kaikkia. Niin idässä kuin lännessä sensuroidaan, lynkataan journalisteja jotka paljastavat korruptiota sekä vallanpitäjien suhmurointia ja kuvitellaan, että ”me” olemme ne hyvikset ja vastapuoli ”pahikset”. Eri maissa käytetään propagandaa eri tavalla, koska se sanoma täytyy aina sovittaa kansalle sopivaan muotoon, mutta yhtäläistä kaikille maille on kuitenkin se, että kaikkialla käytetään jatkuvasti propagandaa omaa kansaa vastaan. Kaikki tämä tiedetään, tunnustetaan ja siitäkin huolimatta suuri enemmistö edelleen uskoo olevansa sen manipuloinnin yläpuolella ja tietävän totuuden asioista luottaen omiin auktoriteetteihinsa.

Näin käy aina, poikkeuksetta, kun jollekin taholle annetaan valta muiden ylitse. Sitä käytetään väärin ja heidän toimintansa paljastaa kerta toisensa jälkeen moraalittomuuden, samalla kun teeskennellään sitä oikeamielistä johtajaa. Mutta kyllä se tällä tai viimeistään seuraavalla kertaa, kunhan vaan kaikki äänestävät oikein, eiks jeh?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti