lauantai 10. helmikuuta 2024

Sosiologinen propaganda ja sen tuoma valta


Sosiologinen propaganda tarkoittaa propagandaa, jolla luodaan kansan yhteinen viitekehys, eli se ns. ”virallinen tarina”. Toisin kuin poliittinen propaganda, jota nähdään etenkin vaalien alla, sosiologisella propagandalla ei pyritä vaikuttamaan johonkin tiettyyn asiaan tai asiakokonaisuuteen, vaan kansan syviin tuntoihin jolloin he osaavat sitten kuin automaattisesti valita ”oikein” ja elää kuten ”kunnon kansalaisen” kuuluukin. Ehkäpä se tunnetuin esimerkki tästä on ”Amerikkalainen elämäntapa” tai ”Amerikkalainen unelma”.

Jokainen määrittää nämä asiat sillä omalla tavallaan, pääpiirteittäin sen mukaan miten se elinympäristö on asian käsittänyt. Eri alueilla kun voi olla varsin poikkeavat näkemykset joistain asioista, mutta varsin monella se kuitenkin tarkoittaa … jotain. Ja tämä jokin on luotu puhtaasti sosiologisella propagandalla. Kaikki mitä ihmiset lähes koko läntisessä maailmassa kuluttavat, perustuu tähän suureen ja mahtavaan asiaan ”voittajista”, jotka kovalla työllä ansaitsevat asemansa pyramidin huipulla ja on ihan täysin omaa syytäsi, jos et pysy mukana kilpailussa ja vajoat sinne pohjalle - pohjasakaksi.

Tämä asenne ei tosiaan ole mikään sattumanvarainen ja itsestään muodostunut ilmiö, vaan se on luotu tarkkaan eri medioiden toimesta vuosikymmenten saatossa. Aivan samalla tavalla Suomessa elää maailman onnellisin kansa ja pohjoismainen hyvinvointivaltio on jotain, josta moni haaveilee. Näitä mielikuvia luodaan kaikin mahdollisin keinoin esimerkiksi television, elokuvien, musiikin, uutisten ja oikeastaan kaiken mahdollisen mahdollisen ”kulttuurin” kautta. Todellisuuden kanssa näillä mielikuvilla ei usein ole juurikaan mitään tekemistä, mutta todellisuus on täysin yhdentekevä asia mielikuvia luotaessa. Länsi on aina ne ”hyvikset”, demokratian kehto, oikeusvaltio ja mitä kaikkea, siinä kun muut ovat ”pahoja” tai vaan ”raasuja”, joita hyvän ihmisen täytyy auttaa.

Tämä sosiologinen propaganda on myös esillä siinä Carlson & Putin haastattelussa, tosin tätä termiä ei tietenkään käytetä koska media, samoin kuin vallanpitäjät, eivät halua käyttää propagandaa sanana missään muussa muodossa, kuin kuvaamaan pahaa vihollistaan. Tästä kuitenkin siinä haastattelussa puhutaan, kun Putin kierrellen vastaa Nord Stream putkien kohtalosta. Vaikka Venäjällä olisi kiistattomat todisteet asiasta, niiden esittämisestä ei olisi mitään hyötyä nykyisessä valtapelissä. Miksi? Koska vallan nollasummapelissä pitää tietää mitä tekee.

On nimittäin sula mahdottomuus uskotella lännelle, että Ukraina olisi ollut millään tavalla edes osasyyllinen konfliktiin. Ei auttanut päiviä ennen vyörytystä alkaneen pommituksen todisteet, ei auttanut labrat eikä sitäkään vähää edes ne lännen itsensä vuosikausia julkaistut kertomukset natsipataljoonista. Miksi? Koska se tarina ei niin mene joka meille kerrotaan. Putin on tämän oppinut varsin hyvin ja se valtapeli propagandalla todistettiin jälleen olevan suurempi asia kuin kaikki se rauta mitä rajalle on kiikutettu. Tai no, siellä tulessa makaaville sotilaille ja siviileille se brutaali todellisuus on varsin kouriintuntuvaa, mutta kaikille muille kyse on tarinoista joita kerrotaan. Nämä suuret sotasankarimme jotka uhoavat omassa mediassamme ovat kyllä varsin rohkeita kaataessaan kansalta varastettua rahaa sotateollisuuden taskuun, mutta epäilisin tosipaikan tullen ja oikeasti kovassa paikassa ollessaan paskovan kalliisiin puvunhousuihinsa.

Vaikka länsi onkin sotapropagandassaan voitolla ja sillä on merkittävä valta-asema vielä myös ihan käytännön asioissa, idän nouseva mahti (Kiina) taitaa olla menossa heittämällä edelle, ellei ole jo mennyt. Kyllä, ihmiset edelleen uskovat lännessä niihin jenkkien urotekoihin ja heidän erinomaisuuteensa, mutta epäilen että monet läntiset johtajat uskovat aivan liikaa omiin paskapuheisiinsa. Oma pakka ei meinaa pysyä kasassa useammassa läntisessä maassa ja median toimet pitää edes ne omat kansalaiset kurissa alkaa olla perääntyvää puolustustaistelua. Esimerkiksi Saksassa se kauhia ”äärioikeiston salainen kokoontuminen” oltiin salattu kuukausia ja sillä kortilla yritetään nyt kumota maanviljelijöiden marssi. Veikkaisin, että samankaltaisia temppuja joudutaan käyttämään monessa paikkaa, eli viimeisiä kortteja joudutaan jo pelaamaan kun kansa on vaihtamassa viitekehystään valtamediaa vastaan. Ei siis ihme, että WEF näkee disinformaation suurimpana uhkana lyhyellä aikavälillä.

Tästä kaikesta olen itse tullut siihen päätelmään, että tämä koko teatteri on vain peliä - valtapeliä. Nollasummapeliä, jossa valtaa ollaan jakamassa nyt uusiksi ja se vanha sosiologinen propaganda alkaa pettämään ja jopa kääntymään itseään vastaan. Kun seniili vanhus on ”vapaan maailman johtaja”, aivan kuin Saksan ja Suomen lähinnä vitsiksi kuvailtavat hallinnot, he (vallanpitäjät lännessä) eivät enää kykene pitämään kansaa kunnolla kurissa. Toki tämä kaikki voi olla vain vielä muutamaa porrasta korkeammalta johdettua peliä, sitä en tiedä, mutta nykyinen valtarakenne on tutisemassa ja Tucker Carlsonin kaltaiset uudet toimijat saavat uuden tilaisuuden päästä portinvartijaksi portinvartijoiden paikalle. Kyllä, he saattavat olla marginaalisesti ”parempia” ja hyveellisempiä kuin nämä nykyisen valtamedian pelurit, mutta he ajavat edelleen sitä omaa agendaansa ja yhdenkään toimijan puheissa ei näy pienintäkään merkkiä siitä, että kansat olisivat juurikaan sen vapaampia jos mullistus tapahtuu. Uudet säännöt, toki, mutta edelleen harvoilla olisi valta kaikkien muiden yli. Ja siihen peliin en itse osallistu.

Jostain syystä valtaosa ihmisistä kuitenkin haluaa jatkaa tätä nollasummapeliä ja rajallisessa maailmassa se ei mielestäni voi johtaa muuhun kuin tuhoon. Ei ehkä vuosikymmenessä tai edes vuosisadassa, mutta niin kauan kun koko maailma pyörii paskapuheella, ihmiskunta kulkee kohti omaa tuhoaan. Voitaisiinko tämä peli sitten muuttaa? Kyllä, lopettamalla kilpailu, mutta kun se on sitä parhautta ja ameriikkalaista unelmaa, ei siitä haluta päästää irti. Eli mitä voi jokainen tehdä tässä kohden? Elää omaa elämäänsä mahdollisimman hyvin ja onnellisena, sekä muodostaa yhteisöjä ja rakentaa yhteistyötä, joka kestää isommatkin myrskyt.

Tai no, mistäs minä tietäisin - ehkäpä kaikki vaan tapahtuu aina yhteiseksi hyväksi ja juuri sinun turvallisuutesi vuoksi, aivan kuten kerrotaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti