tiistai 13. helmikuuta 2024

Journalistien verkkohäirintää


Journalisti-lehdessä (linkki arkistosta) valiteltiin jälleen siitä, kuinka ikävää on kun saa palautetta kirjoituksistaan. Tällä kertaa ”Ylen vuorovaikutuspäällikkönä työskentelevä Koivisto joutui laajan verkkohäirinnän kohteeksi”. Voin alkuun paljastaa pienen salaisuuden: persut ovat keskimäärin aivan yhtä pahoja nillittäjiä kuin heidän haukkumansa ”vihervassarit”. Ainoa ero on siinä, millä termillä henkilöön hyökätään eli he eivät natsittele tai kutsu toisia fasisteiksi, vaan he käyttävät mielestään sopivia haukkumanimiä omissa kommenteissaan. Lopputulos on kuitenkin sama ja mitään edes etäisesti argumentilta kuulostavaa ei kannata edes odottaa, vaan se on sitä lietsottua vihaa…

… jonka, te, hyvät journalistit olette luoneet vuosien saatossa Suomen kansaan. Kyllä, te. Vuosikausia jatkunut suoranainen vittuilu, leimaaminen ja halveksunta on kirvoittanut vastareaktion niissä, joita te olette haukkuneet, leimanneet ja halveksuneet kaikki nämä vuodet. Ehkäpä Koivisto ei itse henkilökohtaisesti ole näin tehnyt, mutta toimittajakunta koko läntisessä valtamediassa on tehnyt varsin selväksi vuosien saatossa ketä ”hyvien ihmisten” tulisi pitää pahoina syntisinä. Ja nyt se sitten puraisee takaisin kun sille annetaan pienikin provokaatio.

On ollut mm. ”äärioikeistoa”, ”denialisteja” ja ”salaliittoteoreetikoita”, jotka on maalattu mahdollisimman hienoin sivalluksin pohjasakaksi ja lietsottu kansan viha heidän päälleen. Siis niiden, jotka eivät juuri siinä asiassa ole teidän kanssaan samaa mieltä. Tavan kansa ei vaan osaa sanoa yhtä hienovaraisesti omaa kantaansa, vaan sieltä tulee se töksähtäen ”syö paskaa ja …”. Ei, tämä ei tietenkään ole ”oikein”, mutta mitäs läksit, nii.

Jos toimittelijat olisivat pitäytyneet uutisissa ja kansan informoinnissa, ei olisi mitään syytä siitä suuttua. ”Auto suistui ojaan” olisi uutisotsikko, ”auto ajautui ihmisjoukkoon” taas jokin mystinen tapahtuma, siinä kun ”äärioikeistolainen kansanedustaja ajoi törkeää ylinopeutta” sisältää jo runsaasti asennevammaa ja tuomitsemista. Kun uutisten sijaan media vaihtui mielipidekirjoituksiin ja aktivistien propagandaan, siinä tuppaa aina olemaan se jokin ”vihollinen”. Ja joskus se ”vihollinen” voi kyllästyä olemaan median sylkykuppi ja saattaa alkaa lyömään takaisin. Nyt olemmekin siinä tilanteessa, että suuri joukko ihmisistä on valmiina antamaan ”palautetta” kun ei pidä jostain median mielipiteestä.

Valitukset laajasta verkkohäirinnistä pitävät varmasti paikkansa, mutta tästä suuri kiitos menee eri somealustojen algoritmeille. Algoritmit kun suorastaan rakastavat kunnon pöhinää ja mikään ei aiheuta sitä enemmän kuin kunnon draama. Ihmisille näytetään mitä he haluavat nähdä ja jos haluaa nähdä mitä persuista kirjoitetaan, alustat kyllä hoitavat sen asian ja tunkevat sitä sanomaa jokaisen sitä halajavan ruudulle. Algoritmia ei kiinnosta pätkääkään tuleeko siitä paha mieli, vaan ainoastaan viettääkö jengi sillä sivulla aikaansa vai ei. Kun siis kirjoitat ”pahaa” nyt vaikkapa persuista, se näytetään oletuksena siitä kiinnostuneille ja he sitten jakavat sanomaa eteenpäin lisäten julkisuutta. Jos keskustelun mykistää alkuperäisessä lähteessään, se siirtyy seuraajien seinille ja heistä jokainen tulkitsee asian juuri ne omat lasit päässään. Tervetuloa someen, missä ainoastaan suuria tunteita herättävät asiat nousevat pinnalle - ketään ei oikeasti kiinnosta tärkeät asiat enää.

Tämä kaikki on tietenkin ”äärimmäisen vaarallista demokratiallemme”, joka perustuu puhtaasti median luomaan illuusioon. Nämä tässä jutussa mainitut tahot kyllä edelleenkin luottavat mediaan ja kuluttavat sitä suurin määrin, joten mitään oikeaa uhkaa ei toimittajien häirintä tämmöisestä aiheesta aiheuta. Uhkaa aiheuttaisi se, jos sinne mukaan tulisi ”vääriä” mielipiteitä muista asioista, kuten ylikuolleisuus ja piikkivauriot, mutta niistä ollaan hiljaa kuin kusi sukassa. Mutta poliittinen draama itse asiassa vain pönkittää nykyistä järjestelmää, tosin sinne jyrän alle jäävien toimittelijoiden kustannuksella. Vai ettekö tienneet mihin oikein ryhdyitte alkaessanne julistamaan virallista tarinaa kaikelle kansalle?

Jostain kumman syystä en kuitenkaan koe kovinkaan suurta sympatiaa meille vuosikausia propagandaa tuottaneiden tahojen mielenpahoituksesta. Te olette haukkuneet ja leimanneet kaikkia ”eri mieltä” olevia kaikki nämä vuodet ja nyt sitten poliittisen teatterin hulinassa saatte sitten negatiivista palautetta. Ei, en ole lukenut alkuperäistä tekstiä mistä helvetti repesi, enkä sitä vastinetta jolla asiaa koetettiin puolustella. En liioin ole lukenut Hullu-uhon kommentteja mistä tämä lähti liikkeelle, koska pidän kattoon syljeskelyä huomattavasti merkittävämpänä asiana kuin tuon sotahullun horinat. Hevosenkenkäteoria pitää varsin hyvin paikkansa poliittisessa kentässä: molempien puolten syvän päädyn ulisijat eivät eroa toisistaan kuin joidenkin asioiden näkemyksissä - käytös on täsmälleen samaa. Mediaa ei kuitenkaan ole missään vaiheessa häirinnyt vihervasemmiston öykkäröinti, maalittaminen ja masinoidut hyökkäykset yksittäisiä ihmisiä kohtaan, joten miksi helvetissä ketään kiinnostaisi liioin se persujen vastaava toiminta? Toivotan toki kauhian isoja jaxuhaleja sinne Yleen että jaksatte syöttää taas huomennakin kansalle ihan puhdasta paskaa josta ette kuitenkaan ota mitään vastuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti