perjantai 1. maaliskuuta 2024

Tekoälyfirmat tekoälyjä vastaan


Vuosi 2024 on kuulemma iso vaalivuosi ympäri maailmaa. Yli 40:ssä maassa yhteensä yli 4 miljardia ihmistä kuvittelee voivansa vaikuttaa äänestämällä asioihinsa koska edelleenkin yleinen uskomus on, että demokratia = äänestäminen. Tähän saakka vaalipropagandassa valtamedialla on ollut täysi monopoliasema ihmisten mielipiteiden muokkaamisessa etenkin vaalien suhteen, mutta sosiaalinen media on haukannut tästä vallasta leijonanosan ja tekoälyjen aikakaudella lähes kenellä tahansa olisi mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen tuottamalla keinotekoisesti niin kuvaa kuin ääntä. Ja sehän ei muuten käy, sanovat vallanpitäjät ja yllyttävät kaikki yhtään isommat pelurit tekoälykentällä taisteluun ”disinformaatiota” vastaan.

Aloitetaan kuvakaapilla lehdistötiedotteesta, missä tämän hetken toimijat on listattu:


Näiden toimijoiden sivusto on https://www.aielectionsaccord.com ja sieltä löytyy kaikki se kauniilta kuulostava mutta samalla sananvapautta vastaan selvästi hyökkäävä aloite.

Mistä on siis kyse? Lyhyesti, kaikki nämä tekoälyjä hallinnoivat tahot ovat yhdessä sopineet, että ainoastaan heidän tuotteet tuottavat turvallista ja demokraattista tietoa, siinä kun kaikkien muiden toimijoiden millään tavalla vaaleihin liittyvä tuotanto on lähtökohtaisesti väärin. Google wokeäly tulee siis ihan satavarmasti tuottamaan historiallisesti lähes 100% paikkansapitävää tietoa kun ihmiset siltä kyselevät mm. historiallisia asioita auttamaan heitä ymmärtämään nykytilannetta.

Sinänsä tämä idea manipulatiivisen viestinnän, etenkin kuvien ja videoiden, rajoittamiseksi on kannatettava, koska kaikkeen päätöksentekoon, joka koskee niin ihmisten henkilökohtaisia asioita kuin kaikkea yhteiskuntaa koskevaa, tulisi ihmisillä olla kaikki oleelliset ja faktuaaliset tiedot saatavilla. Jos mikä tahansa taho siihen valtavaan tietomäärään sitten lisää tahallaan virheellistä tietoa, eli disinformaatiota, tämä päätöksenteon prosessi vaarantuu ja ihmiset tekevät itselleen epäedullisia päätöksiä tai jopa kaikille vaarallisia päätöksiä. Kenelläkään ei ole resursseja käydä läpi joka ikistä netistä löytyvää asiaa ja faktantarkistaa niitä, joten on varsin todennäköistä että yksi jos toinenkin valhe kietoutuu mukaan siihen tarinaan jonka pohjalta ihmiset tekevät päätöksensä. Kyllä, tämä on vakava ongelma, mutta…

Vaikka sieltä netistä nyt sitten kyettäisiin poistamaan tai edes merkitsemään joka ikinen niin huumori- kuin manipulointitarkoituksissa tehty kuva, video tai äänileike (tämä on siis mitä haluttaisiin), kuinka lähelle ”totuutta” se äänestyskoppiin lompsiva tyyppi siihen omaan päätöksentekoon todellisuudessa ottaisi mukaan? Kyllä, somessa nämä meemit ja vastaavat leviävät melkoisella tahdilla, mutta kuinka pieni osa ihmisistä ne todella näkee tai muuttaa kantaansa niiden vuoksi? Sitä en tiedä, mutta tästä ankarasta älämölöstä asian suhteen ainakin niin merkittävä osuus, että se on saanut vallanpitäjät huolestumaan asiasta.

Toisaalta, itsepähän ovat nämä tekoälyt menneet luomaan. Tavan kansan resursseilla ja tietotaidoilla ei mitään likikään samalla mittakaavalla olevaa manipulointikoneistoa oltaisi koskaan kyetty luomaan, vaan ne manipuloinnit olisivat edelleen siinä photoshopattujen meemien tasolla ja imitaattoreiden löpinöitä. Joka ikinen teknologinen kehitys jonka tavan kansakin on voinut ottaa käyttöönsä sekä kyennyt itse tuottamaan, on levinnyt sinne kansan keskuuteen ja sitä on käytetty sitten myös muuhunkin kuin alunperin tarkoitettu. Pandoran lipasta ei edelleenkään saa kiinni, joten avoimen koodin tekoälyjä tuottava firma valittamassa, että sitä tekoälyä voidaan käyttää väärin on hieman huvittavaa.

Ihmiset ovat kautta aikojen manipuloineet, huijanneet, valehdelleet ja tehneet vaikka ja mitä koiruuksia omaksi edukseen ja yleensä mitä enemmän niitä resursseja on ollut taustalla, sitä laajemmin sitä on kyetty tekemään. Ennen niitä resursseja tuottaa propagandaa ei ollut kuin harvojen käsissä, mutta tekoälyjen avulla lähes kuka tahansa voi varsin vähillä resursseilla luoda itselleen lähes täyden koneiston propagandaa varten. Ainoastaan ne levityskanavat ovat pullonkaulana, koska se tavan tallaaja ei kykene lähellekään samaan levikkiin kuin suuremmat toimijat.

Mikä siis jälleen kerran on oikeasti uhattuna? Valtamedian ja vallanpitäjien monopoliasema tiedon kulussa. Ennen oli paljon helpompaa saada ihmiset äänestämään oikein, kun heille kyettiin syöttämään lähes 100% varmuudella vain ja ainoastaan vallanpitäjien haluamaa tarinaa. Lähes kaikki media oli tarkasti harvojen käsissä ja tavan tallaajalla ei ollut juuri mitään mahdollisuutta päästä käsiksi siitä sen hetkisestä virallisesta tarinasta poikkeavaan tietoon. Mutta nyt on, sekä päälle vielä mahdollisuus tuottaa sitä tietoa myös itse - myös sitä väärää ja manipuloivaa tietoa. Pian siis taas äänestetään joko oikein tai väärin, riippuen onko se tulos mieluinen sen hetkiselle teatteriesitykselle. Läpällä tehty parodia on toki suurempi uhka kuin wokeäly kirjoittamassa historiaa uusiksi, eiks jeh? No kuinka paha se wokeäly nyt muka voisi olla? noh...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti