tiistai 19. maaliskuuta 2024

Vaaleja on monenlaisia


Venäjällä jälleen kerran äänestettiin väärin ja kun äänestysprosentti oli korkeampi kuin Suomessa, se kertoi selvästä vaalivilpistä tai vähintäänkin autoritäärisestä järjestelmästä. Kun äänestäneistä lähes 90% vieläpä äänesti väärin (eli ei kuten valtamediamme halusi), kyse oli selvästä näytösvaaleista. Ja tähän satuun uskotaan niin valtamediaan uskovien, kuin useammankin viralliseen tarinaan uskomattoman johdosta. Miksiköhän?

Naapuriseuran Juha Halonen osaa kertoa siihen vastauksen artikkelissaan ”Manipuloinnista aivopesuun” (suora linkki ja varooksi arkistostakin). Kun vuosia jatkunut ja alati kasvanut kansan aivopesu Venäjävihaan otetaan lähtökohdaksi, ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, että suuri enemmistö uskoo tähän lännen luomaan tarinaan jonka mukaan kaikki on aina väärin mitä Venäjä tekee toisin kuin sen haluttaisiin tekevän.

Kyllä, myös sielä rajan takana oligarkit ovat suurelta osin vallassa ja medialla ohjaillaan kansan yleistä mielipidettä. Mutta toisin kuin lännessä, kansan enemmistö pitää maan johdosta, kun se tekee omalle kansalle edullisia asioita, tai ainakin se kansan silmissä siltä näyttää. Kun venäläisiltä kysytään, he tukevat Putinia siitäkin huolimatta, että lännen media kertoo hänen olevan suurin hirviö. Lännessä taas uskotaan sitä lännen propagandaa asiasta ja koska täällä on estetty pääsy Venäjän mediaan, ei kansa altistu lainkaan sille tiedolle, miltä pohjalta venäläiset tekevät omia päätöksiään.

Onkin sangen hämmästyttävää lukea juttuja siitä, kuinka lännessä asiat ovat päin honkia ja sitten samasta suusta tulee kuinka Venäjällä on suuria ongelmia, kun molemmat näkemykset perustuvat siihen samaan läntiseen mediaan. Meillä kansaa manipuloidaan vallanpitäjien eduksi, mutta kyllä ne kertoo totuuden miten asiat Venäjällä oikeasti ovat? Siis niinkuin ihanko aikuisten oikeasti?

Kaikissa maissa kansan yleistä mielipidettä ohjaillaan median kautta, mutta jostain syystä jos tavan tallaajalta kysyy niistä omassa maassaan tehdyistä päätöksistä, aika harva on tyytyväinen niihin asioihin. Venäjällä taas ihmisillä menee entistä paremmin, täysin riippumatta siitä mitä läntinen lehdistö meille siitä kertoo. Tämä hienoinen kontrasti ei kuitenkaan tunnu häiritsevän, mutta kukin tavallaan, tietysti.

On täysin mahdotonta sanoa kuinka paljon ja laajasti vaaleissa oikeasti on vilppiä eri maissa, mutta Suomessakin on niitä tapauksia ollut ja taisi Ylekin aikoinaan tehdä asiasta dokkarin ”Haamuäänet” tai jotain siihen suuntaan. Jokaisen maan oma media kuitenkin aina kertoo asioiden olevan jämptisti ja sitten niissä pahoissa muissa maissa on vilppiä. Ja riippuen siitä omasta maailmankatsomuksesta, se median kertoma sitten pitää tai ei pidä paikkansa.

Jenkkien viime vaaleissa löytyi useita epäkohtia, mikä oli tai ei ollut ongelma sen mukaan kenen joukoissa seisoi. Trump oli joko paras tai huonoin presidentti koskaan, ihan kuten Biden nyt ainakin toistaiseksi. Mutta niistäkin toki se oma suosikkimedia kertoo totuuden, eikös?

Vaaleissa saadaankin se ”oikea” tulos monella eri tapaa. Osa joutuu käyttämään vilppiä, osa pakottaa kansan äänestämään oikein ja yleensä mitään moista ei edes tarvita, koska kansan yleinen mielipide on tarkassa kontrollissa. Mikä näistä on sitten reiluin tapa varmistaa, että oikeat vallanpitäjät saavat haluamansa ehdokkaan läpi? Niitä oikeita vallanpitäjiä kun lähtee etsimään, on helpoin tapa seurata sitä rahaa… Jos haluaa pienen vilauksen nähdä ketä Suomessa on asialla, suosittelen tsiikaamaan Lauri Paavolan kanavia, joihin linkin laittaminen on kuitenkin lähestulkoon turhaa koska hänen kanavansa ovat varsin uhanalaisia ja herkästi katoavia - varmaankin ihan sattumalta.

Ja ei, en edelleenkään ole yhdenkään vallanpitäjän fani enkä kannata millään tavalla kenenkään valtaa yhdenkään toisen ylitse. On vain tragikoomista lukea ulinaa Venäjästä ja heidän vaaleistaan, kun se perustuu siihen samaan läntiseen mediaan jota ainakin joskus osataan kyseenalaistaa kun se selvästi kertoo ihan puutaheinää oman maan tilanteesta. Lännen propagandistit ovat vuosikausia aivopesseet kansaa uskomaan idän pahuuteen ja lännen hyvyyteen, mutta jostain syystä tämä ei tunnu yhdistävän niitä pisteitä keskenään. Joka ikinen demokraattiseksi kerrottu järjestelmä kun edelleenkin perustuu yleisen mielipiteen hallintaan. Miksi? Koska vaikka järjestelmä olisi edes etäisesti oikeasti demokraattinen, eli kansan tahdon mukainen, yleisen mielipiteen muodostumiseen tarvitaan se yhtenäinen tarina. Ja se tarina luodaan medialla ihan kaikkialla. Kuinka vahvasti väärää mieltä olevia sitten sensuroidaan ja kurmootetaan kertookin paljon sen maan liberaalin demokratian tilasta, mutta jos uskoo kuinka se media meillä toimii hyvin ja toisaalla taas niin kovin huonosti perustuen yhden puolen tarinaan, ei kannata puhua siitä medialukutaidosta yhtään mitään.

Jos se sananvapaus meillä toimii niin hyvin, miksi omaa mediaamme ei sitten saa kritisoida tai omata mielipide, jonka mukaan se ei toisaallakaan ole kuten meille kerrotaan? Molemmat kannat saavat Suomessa heti ”Putinisti”-leiman päälle, koska niin on vuosikausia opetettu, kuten se alun artikkeli hienovaraisesti opettaa. Moni näkeekin sananvapauden tärkeänä asiana ja kertoo, kuinka tärkeää on esittää kaikille myös niitä poikkeavia mielipiteitä - kunhan ne vaan eivät ole vääriä mielipiteitä, jotka eroavat siitä omasta ja täten satavarmasti ainoasta ja oikeasta maailmankuvasta. Tai no, saa kritisoida mutta silloin on paha putinisti ja pitäisi muuttaa Venäjälle kun niin pitää siitä järjestelmästä. Ei tarvitse ihmetellä miksi asiat ovat kaikkialla niin päin prinkkalaa, kun moisilla älynlahjoilla saa jengi äänestää ja päättää kenen kuuluu olla vallassa kaikkien yli? Ihan kaikkialla siis…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti