keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Maailman onnellisin kansa


Torilla taas tavataan, kun Suomi on jälleen kerran tutkitusti ja turvallisesti maailman nastin mesta elää ja meillä asuu onnellisin kansa, kertoo tuore mualimanlaajuinen onnellisuusraportti. Jos siis et ole onnellinen, sinussa täytyy itsessä olla se vika - pulinat pois! En muista minkä toisen puljun raportti samankaltaisesta aiheesta antoi saman tuloksen, mutta siinä oltiin kysytty vaan joltain pankkiireilta ja yritysjohtajilta heidän näkemystään, mutta nyt on kysytty kansalta joten sen täytyy olla totta, eiks jeh?

Tilastoilla ja gallupeilla valehtelu on tietenkin yksi propagandan perinteisistä keinoista eikä tämäkään ”tutkimus” tee siitä poikkeusta. Mitatut kohteet ovat vähintäänkin surkuhupaisia ja jälleen tuhannen ihmisen gallup kertoo näiden tuhannen ihmisen näkemyksen eikä suinkaan miten asiat oikeasti menevät. Media tietysti juhlii asialla ja kun televisiossa sanotaan että suomalaiset ovat onnellisin kansa, niinhän sen täytyy olla.

Ensimmäinen pieni ongelma tämänkaltaisissa gallupeissa on se, että ne joilla menee oikeasti huonosti eivät aikaansa tuhlaa galluppien täyttämiseen, enkä usko että yksikään persaukinen tai vahvasti masentunut ottaisi osaa yhteenkään kyselyyn vapaaehtoiseksi ilmoittautuen. Kun niihin haetaan keskivertoa kansaa, saadaan sen kansanosan näkemys asiasta ja kyllä, Suomessa se keskiverto tavan tallaaja on varmasti onnellisempi kuin jossain Paskanistanissa asusteleva ihminen. Sillä ei kuitenkaan saada niitä ongelmia millään tavalla esille eikä se toki ole tarkoituskaan, vaan jälleen haetaan julkisuuskuvaa asioista. Käsitysten hallintaa siis…

Noh, unohdetaan tuo pikkuvika ja katsotaan millä mittarilla tähän tulokseen on päädytty ja mitä näiltä noin tuhannelta keskivertosuomalaiselta on edes kysytty. Kahdeksaa eri asiaa on tutkittu ja niiden painotus tulokseen vaihtelee (sen saa jokainen tarkemmin tarkistaa itse siitä dokumentista). Ensimmäinen kriteeri on BKT, joka saadaan maailman pankilta (WB). Toisena on WHO:n elinajanodote, joka kertoo elämän pituudesta, ei onnellisuudesta, mutta mitäs siitä. Kolmantena on sosiaalinen tuki, joka kysyttiin gallupissa (vapaa käännös) ”Jos olet kusessa, onko sinulla ystäviä tai sukulaisia jotka jeesaavat?” kyllä vai ei. Neljäntenä ”Oletko tyytyväinen vai tyytymätön vapauteesi tehdä valintoja elämässäsi?” Viidentenä kysyttiin oletko lahjoittanut hyväntekeväisyyteen. Kuudentena kysyttiin havaittua korruptiota, jota ei Suomessa tietenkään ole koska ”maan tapa”. Seitsemäntenä kysyttiin nauramisesta ja kahdeksantena edellisen päivän keskimääräistä murehtimisten määrää.

Siinä se, noilla mittareilla keskivertosuomalainen on maailman onnellisin suurimmasta osasta ikäryhmistä. Nuoriso hieman vähemmän, vanhemmat enemmän.

Eli kun unohdetaan se korkea masennuksen, mielialalääkkeiden, päihteiden, köyhien ja vähäosaisten määrä, jätetään itsemurhatilastot ja muut ikävät seikat väliin niin ollaan niin perkeleen onnellisia. Etenkin kun Suomessa ei ole havaittua korruptiota, kaikki on hyvin. Ei siinä, kyllähän tämmöiselle ”tutkimukselle” nauraessa onnellisuus paranee merkittävästi koska nauraminen oli yksi kriteeri…

Itse en kovin korkealle nostaisi tämän kaltaisia tutkimuksia ja niiden tuloksia, mutta päivän lööppien perusteella se keskivertosuomalainen nielee tämänkin sadun täysin purematta. Kyllä maailma olisikin niin onnellinen paikka elää, jos uskoisi siihen kaikkeen median sontaan, jos siis jätetään jälleen se jatkuva pelon ja vihan lietsonta huomiotta. Ei taas mennyt iltapäivä lainkaan hukkaan lukiessa tuon raportin, eihän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti