sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Kulttuurisota kiihtyy - TikTok estoon jenkeissä?


Aivotonta viihdettä, vapaata poliittista puhetta vai radikalisointia? Otetaan alkuun hiljan julkaistu Mark Dicen video jenkkien suunnittelemasta TikTok-kiellosta.


Vähemmän yllättävästi kiellon taustalta löytyy aivan muuta, kuin nuorison suojelu haitalliselta materiaalilta. Ei kuitenkaan keskitytä nyt siihen ”oikeaan” (ADL) syyhyn, vaan pohditaan kuinka kriittinen asia se vapaa tiedonkulku oikeasti on. Tai no, ehkä myös sitä, kuinka ohjailtu tiedonkulku on syy varsin moneen ongelmaan.

Vuosikausia sitten netti noin yleensä, kuin monet netin some- ja videoalustat, olivat ”villi länsi”, missä materiaalia sai levittää varsin vapaasti. Jos halusi mielipiteensä asiasta kuin asiasta julki, ei muuta kuin kertoa se ääneen ja julkaista, jonka jälkeen orgaaninen, eli yleisön itsensä päättämä, videon ja tekstin levitys saattoi tehdä tehtävänsä ja kenestä tahansa saattoi tulla julkkis yhdessä yössä. Sensuurista oltu kuultukkaan ja ainoastaan selvästi laiton materiaali poistettiin alustoilta, mikä alkoikin nopeasti puremaan valtamedian monopoliasemaan tiedon levityksessä.

Vuosi vuodelta eri somealustat alkoivatkin rajoittamaan ihmisten näkyvyyttä ja moderoimaan sallittuja tarinoita netissä. Haitallinen ja laiton muuttuikin muotoon ”mistä emme pidä” ja jo tuolloin varsin edistykselliset tahot näkivätkin aivan loistavan paikan vaikuttaa kulttuuriin valtaväestön huomaamatta. Siinä kun valtamedia kertoi virallisen tarinan kohokohdat, se tuttu ja turvallinen vaikuttaja, jolla oli niitä ”oikeita” mielipiteitä, nostettiinkin ihmisten ruuduille suositeltuna sisältönä. Ja jos kaikki puhuvat jostain tietystä vaikuttajasta, täytyyhän minunkin kuunnella…

TikTok pamahtikin kansan tietoisuuteen vasta muutama vuosi sitten ja lyhyet videot joita voi selata loputtomasti aiheutti muidenkin alustojen muutoksia samaan suuntaan. Tarkasti valikoituja videoita loputtomassa syötteessä… mikä voisikaan mennä pieleen? Ongelmaksi tämä muodostuikin vasta sitten, kun tietyt tahot huomasivat, että he eivät olleetkaan itse päättämässä mitä nuorisolle syötettiin päivästä toiseen. Manipulointi on jees, kunhan saa itse päättää millä tavalla ihmisiä manipuloidaan?

Kuten Dice videollaan mainitsee, ennen TikTokin kaltaisia kanavia ne kaikista ”hörhöimmät” ajatukset, vaikka niitäkin toki julkaistiin, pysyivät varsin marginaalisena ilmiönä, koska alustojen tärkein ominaisuus eli rahanteko ei kannustanut niiden levittämiseen. Mutta kun lännessä haluttiin luoda kaaosta, en näin äkkiseltään keksi yhtäkään tehokkaampaa tapaa siihen kuin injektoida sinne kulttuuriin sitäsuntätä näyttämällä nuorisolle muutakin kuin yleisesti hyväksyttyjä mielipiteitä. Ai niin, eiväthän Kiinalaiset tahallaan niin tekisi, koska ainoastaan Venäjä tekee pahaa propagandaa… jota ei juuri kukaan lännessä edes näe?

Nuorison turmelun kortilla jo Sokrateskin aikoinaan teloitettiin, joten sinänsä siinä ei ole mitään uutta, että sananvapautta halutaan rajoittaa koska se pilaa nuorison, kuulemma. ADL vaatii TikTokin poistoa koska se tekee nuorisosta antisemitistejä, siinä kun Dice ja monet muutkin näkevät sen edistyksellisen ideologian levityksen olevan riittävä syy moisten alustojen kieltoon. Kyllä, juuri tuon kaltaiset alustat muokkaavat runsaasti sitä nuorison yleistä mielipidettä ja Suomessakin varoitellaan kuinka paha Venäjä propagoi nuorisoaan väärällä tavalla. Kieltäminen tosin aiheuttaa lähinnä vaan sen Streisand-efektin, joka ainoastaan lisää mielenkiintoa siihen kiellettyyn asiaan, joten suo siellä, vetelä täällä.

Ratkaisuksi ollaankin aina tarjoamassa valtion puuttumista asiaan, eli kielletään vaikka sitten ihan kokonaan ne väärät näkemykset tai jopa alustat. Vallanpitäjille sen virallisen tarinan hallinta onkin tullut melkoiseksi pakkomielteeksi, toki ymmärrettävistä syistä, joten ei ole ihme että kaikkialla ollaan säätämässä lakeja ja pykäliä estämään väärät mielipiteet. Ei siinä, ymmärrän hyvin että kaikenmaailman uhkailut ja tappamiset on syytä pitää poissa eri alustoilta, mutta kun teeskennellään liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltiota, niin eikös ne siellä ihmisoikeuksissa asti ole ne sanan- ja mielipiteenvapaudet?

Alustojen sensurointia ja manipulointia katsottiin hallinnossa läpi sormien niin kauan kuin siitä oli heille hyötyä, mutta nyt kun pelikentällä on myös semmoisia pelureita jotka eivät olekaan heidän kanssaan samalla kannalla niin johan nousee ankara älämölö ja kielletään kaikki. Kuulostaakin varsin tekopyhältä kun päättäjät valittavat eri alustojen toiminnasta kun siellä jaetaan isosti heille haitallista materiaalia, mutta jo vuosikausia jatkunut sensuuri ei ole hetkauttanut heitä lainkaan. Valta on nollasummapeli ja oikeat vallanpitäjät eivät halua antaa tippaakaan valtaa yhdellekään muulle toimijalle.

Oli se sitten mikä tahansa nettialusta tai valtiollinen toimija, heille ei kuuluisi pätkän vertaa oikeus rajoittaa ihmisten mielipiteitä. Jos jokin mielipide orgaanisesti leviäisi kansan keskuuteen ja yleinen mielipide muuttaisi suuntaansa, silloin voitaisiin puhua edes auttavasti demokraattisesta järjestelmästä. Nyt se homma rullaa täysin ison rahan vallalla, koska he niin omistavat ne isot alustat kuin voivat vaikuttaa valtioiden toimintaan lobbauksellaan, joten nykyinen harvainvalta taitaa olla historian valossa ennen näkemättömällä tasolla. Silti ihmiset uskovat siihen demokratiaan ja meille saarnataan oikeusvaltiosta, joka käytännössä ei ole kuin sumuverho valtavan sensuurikoneiston päällä.

Teknofasismi tai teknofeodalismi ovatkin loistavia nimiä tälle mallille, missä teknologiajätit päättävät enemmistön mielipiteen asioihin. He sanelevat alustojensa säännöt ja rahoittavat päättäjiä tekemään heille edullisia ratkaisuja. Rahaa ei saa seurata kun sitä hommaa katsoo, mutta rahoitusta pitää seurata hyvinkin tarkasti kun joku puhuu tätä koneistoa vastaan. Ihmisten manipulointi on entistä helpompaa kun heille annetaan oma päätäntävalta mitä he katsovat ja kuuntelevat - sallituista vaihtoehdoista. Kyllä, jatkuva pommitus ihmisten tajuntaan omalta mobiililaitteelta pilaa sen nuorison, tosin en tiedä miten se niin merkittävästi eroaa siitä, kun edelliset sukupolvet istuivat radion ja television ääressä kaiket illat kuunnellen virallisen tarinan saarnamiehiä?

Netti mahdollisti oikean ajatusten markkinapaikan mikä on koko liberaalin demokratian idea, mutta harvojen hallussa ollessaan se netti on vain suuri avovankila, jossa ne tavan vangit (kuluttajat) pidetään mahdollisimman hyvin erossa vaarallisista ajatusrikollisista. Muista siis kuluttaa, pelätä ja vihata koska niin kunnon kansalaisen kuuluu tehdä! Kaikki täysin ulkoa ohjattuna, todistettavasti, vaikka se näiden manipuloiien mielestä onkin vain hullua salaliittoteoriaa.

O tempora, o mores

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti