maanantai 13. marraskuuta 2023
Aseistettu huumori
Huumorin käyttö sotapropagandassa ei ole mikään uusi ilmiö, vaan sitä on käytetty enemmän tai vähemmän onnistuneesti varsin runsaasti ainakin ensimmäisestä maailmansodasta lähtien. Kun NATO kertoo Ukrainan konfliktin 2014 alkaneesta propagandasodasta omassa tutkimuksessaan, voisi luulla jääräpäisimpienkin ymmärtävän edes auttavasti, että tämä viime vuosien aseellinen konflikti alkoi jo kauan ennen kuin media otti sen ykkösaiheekseen.
Koko tutkimus on luettavissa hybridikeskuksen sivulta olevan linkin takaa:
https://www.hybridcoe.fi/wp-content/uploads/2023/11/20231106-Hybrid-CoE-Working-Paper-26-Humor-to-combat-disinformation-WEB.pdf
Tekoälyn lyhennelmä (Claude.ai) ja lyhennelmän käännös (ChatGPT 3.5) tekstistä:
”Tässä paperissa käsitellään huumorin käyttöä työkaluna disinformaation torjunnassa, erityisesti Venäjän sodan Ukrainaa vastaan kontekstissa. Joitakin keskeisiä näkökohtia paperissa:
- Huumori voi olla tehokas tapa vastustaa disinformaatiota nolaamalla ja kyseenalaistamalla propagandalähteitä ja tarinoita. Se ottaa epäsuoran lähestymistavan sen sijaan, että yrittäisi suoraan kumota vääriä väitteitä.
- Huumorilla on etunsa faktojen tarkistamiseen verrattuna disinformaation torjunnassa sosiaalisessa mediassa, jossa osallistuminen on usein pinnallista ja ohimenevää. Huumori voi välittää totuuden välittömästi muodossa, joka sopii viraaliseen jakamiseen.
- Yksityiset kansalaiset sosiaalisessa mediassa ovat usein olleet taitavampia käyttämään huumoria disinformaatiota vastaan verrattuna hallinnollisiin yksiköihin, johtuen byrokraattisista rajoituksista ja virallisen viestinnän riskin välttelystä.
- Onnistuneen huumorin käytön kriteereitä ovat vihollisen herkkyyden naurunalaiseksi tekemiselle ymmärtäminen, kohdeyleisön kulttuurinen tietoisuus, halu ottaa riskejä ja kyky reagoida nopeasti tapahtumiin.
- Huumorin ympärille rakennetut verkkoyhteisöt, kuten NAFO, joka vastustaa venäläistä propaganda Ukrainasta, voivat kääntää tilanteen päälaelleen ja tehdä disinformaation levittäjistä pilkan kohteita.
- Huumorin sivuvaikutuksia ovat moraalin ja kestävyyden vahvistaminen kannattajien keskuudessa, kustannusten asettaminen vastustajille ja vastaviestien levittäminen uusille yleisöille.
- Vaikka huumorin vaikutuksia on vaikea mitata objektiivisesti, se näyttää olevan tärkeä lisä disinformaation vastaisessa työkalupakissa, ja sillä on erilaisia vaikutuksia pelkän faktojen tarkistamisen ja kumoamisen sijaan.
Yhteenvetona paperi tarkastelee huumorin soveltamista tehokkaasti disinformaatiota vastaan tapaustutkimusten kautta, samalla harkiten parhaita käytäntöjä ja rajoituksia eri toimijoille.”
Mitä tästä opimme?
Lyhyesti - ei niin mitään. Kansaa viedään sotapropagandalla kuin pässiä narusta ja valtiollisten toimijoiden tuottama tai sponsoroima materiaali täyttää koko mediakentän. Somealustojen algoritmit mahdollistavat ”oikeiden” sanomien viraaliksi muuntumisen ja indoktrinoitu kansa hyppää kelkkaan hymyssä suin. Koska huumorilla on yhtenä ominaisuutena ohittaa ihmisen mielen puolustusmekanismit, sen käyttö on varsin tehokas keino myös dehumanisoida vastustaja, joka on kriittinen osa sotapropagandaa - kun vastassa ei ole ihminen, sen vastustajan tappaminen ei ole niinkään paha asia. Pilkatessa voidaan kuitenkin saada ihmiset myös tuntemaan sääliä niitä ressukoita vastaan, mutta yhdistettynä siihen muuhun propagandaan, tämä sääli jää jyrän alle ja hautautuu siihen vihaan ja pelkoon.
Tutkimuksessa nostetaan myös NAFO-trollit (North Atlantic Fella Organization) esille ja tämä osin valtiollisella rahoituksella pyörivä trollijoukko on kuitenkin jokin, josta voidaan ottaa oppia. Nimittäin joukkoistettu sanoman levittäminen, joka tässä NAFOn tapauksessa on siis taviksista koostuva sotaa ja tappamista kannattava ryhmittymä, on varsin tehokas ase sosiaalisessa mediassa. Puhtaasti trollaamiseen keskittynyt ryhmä teki juuri sitä, mihin trollit pyrkivät: siirtämään kaikki asiallinen keskustelu pois näkyvistä ja korvaamaan se meemitulvalla. Vastustajan sanoma haudattiin spämmitulvaan ja tahallaan ärsyttäminen johti riitelyyn, joka vei sitten kaiken energian sekä ennen kaikkea huomion.
Eettisesti ja moraalisesti tämä varsin kyseenalainen keino on kuitenkin normipäivää sotapropagandassa - kaikki keinot on sallittuja. Kun päälle vielä otetaan huomioon nykypäivän teknofeodalismi, voitaisiin sanoa että ”me ollaan hävitty tää peli” kun puhutaan infosodasta. Onneksi se sentään on yhteiseksi hyväksi ja sinun turvallisuutesi vuoksi, koska ydinsodalla leikkiminen on ihmiskunnalle parempi vaihtoehto kuin rauha, eiks jeh? Kannattaisi varoa mitä toivoo, se saattaa joskus purra omaan nilkkaan. Häpeämään nämä sodanlietsojat eivät kuitenkaan kykene ja aivan kuten koronassa, näiden ihmisten omatunto on puhdas, koska oma järki on ulkoistettu rahan mahdille. Hyvin te vedätte…
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti