sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Tekoälyn maalaisjärki


Nykyiset LLM-tekoälyt tuntuvat kompuroivan melkoisesti maalaisjärjessään, mikä mahtanee johtua siitä, että ne ovat kaupunkilaisten koodaamia? Yksi varsin usein tekoälylle esitetty kysymys jota ne eivät meinaa saada millään oikein siinä kun alakoululainen sen kykenee helposti ratkaisemaan menee jotakuinkin näin:
Viideltä paidalta menee tunti aikaa kuivua auringossa, kuinka monta tuntia menee kymmenen paidan kuivumiseen?

Tekoälyjen yleinen vastaus on ankarien laskutoimitusten jälkeen yleensä … pielessä. Askel askeleelta selitettynä tekoäly yleensä suorittaa kyllä sen ensimmäisen laskutoimituksen oikein, eli yhden paidan kuivumiseen menee 12 minuuttia koska viideltä paidalta menee kerran tunti, mutta sen jälkeen tulos ei mene edes sen oman selityksen mukaan oikein. Mallista riippuen mennään siis eri tavoilla metsään, mutta vissiinkään yksikään ei saa vastausta nappiin ensimmäisellä yrityksellä. Tätä sitten käytetään todisteena, että ei se tekoäly nyt niin älykäs olekaan kun ei näistä yksinkertaisista ongelmista selviä. Mutta onko vika sittenkään siinä itse mallissa?

Lähestytään kysymystä kahdelta kantilta, ensin oppimateriaalin kannalta. Jos oppimateriaalina on näin rankasti yleistettynä Wikipedian kaikki artikkelit ja miljoona muuta oppikirjaa ja romaania suurilta kirjoittajilta, monessako niistä on puhuttu näistä arkisista asioista? Vaikka se tekoäly osaisi selittää kvanttifysiikan jokaisen naksahduksen, sillä ei edelleenkään olisi tietoa pyykin kuivattamisesta. Vaikka tekoäly ymmärtäisi kielellisesti sanojen yhteydet toisiinsa ja merkitykset ainakin jollain tasolla, sen täydellinen irti oleminen fyysisestä maailmasta aiheuttaa sen, ettei se voi ymmärtää monia asioita, jotka ihmiset yleensä jossain vaiheessa elämäänsä hoksaavat. Tietysti nämä nykypäivän uusavuttomat eivät moisista tehtävistä taida paljoa tekoälyä paremmin selvitä ja vieläpä ihan samasta syystä - heiltä puuttuu se tieto sekä kokemus asiasta.

Toisekseen, antamalla noin lyhyt kysymys ilman mitään tarkentavaa tietoa on se varsin avoin tekoälyn tekemille virheille - puuttuvan tiedon ja väärien oletusten vuoksi. Ihmiset olettavat lukemattomia asioita kokemukseensa perustuen, mutta ilman kokemusta oikeasta maailmasta, tekoälylle mahtanee olla karvan verran haastavaa arvioida, mitä sillä kysyjällä oli oikeasti mielessä. Esimerkiksi, voidaanko ne kaikki paidat edes laittaa kuivumaan samaan aikaan? Jos kuivauspaikkana on kerrostalon parveke ja siihen sopii se tasan viisi paitaa kerralla, siihen menee kaksi kertaa enemmän aikaa, paitsi jos laittaa paidat limittäin jolloin kaikkien kuivumiseen meneekin puolitoista tuntia. Kuivuvatko paidat tasaista nopeutta vai johtuiko kuivuminen vartin tuulenpuuskasta? Antamalla ne olosuhteet ja tarkat selvitykset esimerkiksi siitä joudutaanko tehtävä suorittaa rinnakkain vai sarjassa aiheuttaakin tekoälyn vastauksissa sen, että se saakin sen oikein, ainakin joskus.

Kun nämä Piilaakson edistykselliset koodarit sitten hienosäätävät näitä tekoälyjä kansan käytettäväksi, onko se sitten oikeasti niin suuri ihme että wokeälyn maalaisjärki ei ole sieltä kaikista vahvimmasta päästä kun yksikään säätäjä ei osaa edes kertoa miehen ja naisen määritystä? Kun kouluttajien kotitaloustaidot ovat äärimmilleen vietynä kykeneviä keittämään vedenkeittimellä vettä, ehkä se pyykin ripustaminen aurinkoon ei ole ihan reilu tehtävä? Sanotaan että maalaisjärki on kirous, kun joutuu elämään niiden keskuudessa joilta se puuttuu… joten onkahan näillä tohtoreilla ja professoreilla jotka näitä ”vaikeita” kysymyksiä tekoälyille esittävät se oma maalaisjärki hieman hukassa? Ja kyllä, nuo tekoälyt hallusinoivat ja ovat varsin kykeneviä vastailemaan päin honkia, maalaisjärjellä tai ilman. Mutta tuomitaan niiden vastaukset sen perusteella mitä niille on opetettu, ei sen mitä oletamme ihmisten ja täten tekoälynkin vaan tietävän luonnostaan.

Itse jään seuraamaan mielenkiinnolla miten tapaus OpenAI vs. Sam Altman etenee ja pitiköhän se vuoto oikeasti paikkansa - AGI saavutettu talon sisällä.


Edit 30.11.
ChatGPT:n uusin versio on selvästikkin saanut uutta maalaisjärkeä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti