sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Tekoäly ei ole se ongelma


Pohditaanpa taas tekoälyjä ja niiden vaikutusta yhteiskuntaan. Kuvituskuvana on Leonardo.ai:n piirtämä ja ChatGPT:n kertoma omakuva miten juuri se ChatGPT 3.5-tekoäly näyttäytyisi muille - aika siisti, sanoisin. Hiljattain uutisissa on pyörinyt useampiakin tekoälyjuttuja, kuinka isoveli on ottanut tai tulee pian ottamaan käyttöönsä eri tekstiä ja kuvia läpi käyviä tekoälyjä - yhteiseksi hyväksi ja juuri sinun turvallisuutesi vuoksi, tietenkin. Niillä on tarkoitus esim. haravoida haitallista materiaalia myös ihmisten välisistä yksityisviesteistä, koska lapsikauppa ja pedofiilit. Toisaalla taas tekoäly tarkkailee videoalustoja ja polliisi tulee koputtamaan ovelle jos on tullut katsottua väärän osapuolen propagandaa. Jälleen yhteiseksi hyväksi, kuinkas muutenkaan?

Näistä asioista on tietysti helppoa syyttää tekoälyä, joka on tuossa em. ominaisuudessa lähinnä hyvin kehittynyt algoritmi tekemään sitä samaa asiaa, jota poliisi ja muut viranomaiset ovat kertoneet tekevänsä jo vuosikausia - suojelevat yhteiskuntaa ”pahalta”. Isoveli valvoo, nyt se on vaan automatisoitu sen sijaan että siellä toimistossa lukemattomat ihmiset käyvät läpi sitä valtavaa tietomäärää jota he keräävät varsin kyseenalaisin tiedoin. Miksi meitä saa kytätä, mutta niitä valtiollisia toimijoita, jotka ovat jääneet lukemattomia kertoja kiinni vaikka ja mistä koiruudesta, ei pidetä silmällä juuri lainkaan tai jos pidetään, ne asiat salataan?

Kun jo nyt tavisten viestintää ja kaikkea pankkitoimintaa vahditaan 24/7, mitäs jos se sama kylmän looginen ja neutraali tekoäly laitettaisiin analysoimaan ihan kaikkien viestintää ja tilisiirtoja? Eikös se olisi eettistä ja tasa-arvoista, lisäisi avoimmuutta ja kansalaisten uskoa ”demokratiaan” jos myös ne heidän yläpuolellaan toimivat tahot olisivat alisteisia sille samalle tarkkaavaisuudelle kuin mitä meille tavallisille kuolevaisille jo tehdään? Yhtä lailla ne viranomaiset olisi syytä pitää jatkuvan tarkkailun alaisena ja kunne lait jota heidän pitää noudattaa on varsin tarkasti määriteltynä, ei olisi kovinkaan suuri vaiva tehdä tekoäly tarkistamaan joka ikinen viranomaispäätös vaikka saman tien. Se jos mikä valaisi uskoa järjestelmään jos se järjestelmä omaisi ne vahtikoirat, joilla olisi välitön oikeus näpäyttää takaisin?

Helvetti tosin ehtii jäätyä ennen kuin vallanpitäjät antavat yhdenkään heidän rahoittamansa tekoälyn pääsevän käsiksi heidän salassa pitämiinsä asioihin. Wokeäly pitää huolen siitä, että kansa saa tarkasti suodatettua tietoa ja eri videoalustojen algoritmit varmistavat, että sirkushuvit ovat taattua laatua ja turvallisia katsottavaksi - eli eivät aiheuta kriittistä ajattelua tai vastarintaa nykyiselle järjestelmälle. Avoimessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa tämmöiset asiat olisivat jatkuvasti esillä koska median ja sitä kautta tiedon luotettavuus on avainasemassa kaikessa päätöksenteossa - jos kaikki median tuottama sisältö ajettaisiin läpi tekoälytulkista, joka osoittaisi esimerkiksi kaikki propagandistiset elementit artikkelista (tämän voi toki tehdä jo nyt ihan itse), saataisiin ihmisille vihdoin neutraalia tietoa maailmasta. Suunta vaan ei jostain syystä näytä olevan sinne päinkään, vaan kaikki uusi teknologia ajaa teknokraattista dystopiaa, maailmaa jossa et omista mitään ja olet onnellinen. Missäs mä olenkaan kuullut nuo sanat ennenkin… ai niin, eiväthän ne niin tekisi, saatikka tarkoituksella johdattaisi ihmisiä harhaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti