tiistai 7. marraskuuta 2023

Tykkää, jaa ja laita seurantaan!


Vaikka sielä somessa se kaveri/tuttu tyyppi lähtee ensimmäisestä väärästä mielipiteestä vähintäänkin pois seurattavien listalta, jostain syystä enemmistö palaa kerta toisensa jälkeen sinne valtamedian pariin vaikka sielä niitä vääriä näkemyksiä tulisi vastaan päivittäin. Tietysti se katsominen loppuisi varsin nopsaan jos aina ensimmäisestä kolauksesta koko kanava menisi estolistalle, mutta toisaalta, olisiko se sitten huonoin asia lopettaa myös ne valtamedioiden seuraamiset jos tulee riittävän monta keltaista korttia?

Yksi tärkeä osa mediassa onkin ns. närkästyksen hallinta, eli yksinkertaistettuna annetaan ihmisille vitutuksen aiheita sopivissa erissä, jolloin yhdellekään asialle ei tehdä mitään koska aina tulee se seuraava asia josta voi valittaa kaikille kuulijoille. Tämä tietysti luo yhteisöllisyyttä, kun voidaan porukalla valittaa jostain asiasta ja siinä tulee se tunne että tulee kuulluksi. Käytännössähän siinä ei juurikaan tule kuulluksi, jos sitä sanomaa ei vie niiden korviin, jotka sen ongelman ovat aiheuttaneet. Mediaan voi toki myös olla yhteydessä ja heiltä saakin sen ”kiitokset palautteesta”, mutta siihen se sitten yleensä jääkin. Osa näistä ongelmista on myös median itsensä aiheuttamia, joten silloin palautteen antaminen sinne medialle menee oikeaan osoitteeseen. Onkin sitten aivan eri asia tapahtuuko siitä mitään, vai meneekö valitus vaan mappi-Ö:hön sen vastauksen jälkeen.

Jos sitä kulttuuria oikeasti haluttaisiin muuttaa, tästä reaktiivisesta toiminnasta olisi päästävä ainakin osittain eroon. Sen sijaan että niitä valtamedian juttuja jaettaisiin ja niistä puhuttaisiin, huomio kiinnitettäisiin vaikkapa vaihtoehtomedioiden julkaisuihin. Tässä toki on se ongelma, että suuri osa siitä tuotannosta on lähinnä sitä valtamedian sen hetkisen mörön esiin tuomista. Sillä saa tietysti helposti materiaalia, kun reagoi siihen mitä joku muu on tehnyt ja sanonut. Muutosta sillä ei vaan saa aikaiseksi, koska lähtökohtana on valtamedian kehystämä aihe, josta enemmistö on jo muodostanut oman näkemyksensä sen virallisen tarinan mukaisesti. Valtamedian esiin nostama aihe saa siis entistä enemmän huomiota, minkä lisäksi poikkeavien mielipiteiden esittäminen jakaa jälleen sen yleisön entistä pienempiin osiin, koska kaikkihan sen tietää ettei semmoisen kanssa voi olla samassa kuppikunnassa, jolla on juuri tästä tärkeästä asiasta väärä mielipide!

Iso askel eteenpäin olisikin se, että jos ei nyt halua itseään kokonaan pitää uutispimennossa, niin lopettaa nyt ainakin niiden valtamedian aiheiden rummuttamisen, vaikka niistä olisikin eri mieltä. Tietysti tässä kohden voisi ajatella, että nyt on oma lehmä ojassa - jakakaa näitä tekstejä ennemmin kuin niitä valtamedian paskajuttuja! Juu, toki, olisihan se mukavaa jos näitäkin hajatelmia jaettaisiin laajemmalle, mutta sillä nyt ei minulle itselleni ole juurikaan väliä. Noin joka kymmenes otsikon näkijä avaa linkin, sitäkin harvempi lukee tekstin edes alkua pitemmälle, saatikka loppuun saakka. Mutta jos sitä vaihtoehtoista näkemystä jaettaisiin myös sinne tavan kansan keskuuteen, se saattaisi saada ainakin muutaman ihmisen pohtimaan että onkahan tämä maailma ihan niinkuin meille kerrotaan. Omalle kuplalle tai klusterille jakaminen kun ei juurikaan mihinkään vaikuta. Aivan samalla tavalla vaikuttamista kuin oman porukan kesken rahan jakaminen uudestaan, mikä koko mielenosoituskenttää on vaivannut alusta alkaen, mutta ei siitä sen enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti