torstai 9. marraskuuta 2023

EU-sananvapautta


EU parlamentti on vihdoin ja viimein onnistunut siinä, mitä vallanpitäjät ovat jo pitkään toivoneet: tukkimaan edustajien suut vihapuheen vuoksi, eli siis puheen jota vallanpitäjät vihaavat. Neljältä puolalaiselta edustajalta on viety syytesuoja, joten heidät voidaan kiikuttaa oikeuteen sosiaalisessa mediassa tehtyjen kirjoitusten, tykkäysten ja jakojen vuoksi. Demokratian kulmakivi ja tärkein ihmisoikeus, sananvapaus, on siis onnistuttu vihdoinkin lakkauttamaan myös isommissa pöydissä. Ilon ja onnen päivä, kirjoittaa asiaa kannattaneet tahot omilla alustoillaan.

Artikkeli alkuperäisestä lähteestään: https://notesfrompoland.com/2023/11/09/eu-parliament-strips-polish-ruling-party-meps-of-immunity-to-face-hate-crime-indictment/ sekä archiveen varastoituna: https://archive.is/eyz6b

En ota kantaa itse sanottuun enkä kommentoi Puolan tilannetta sen kummemmin, mutta kaksi asiaa tämän sirkuksen tienoilta ajattelin nostaa pöydälle.

Edustajat lain yläpuolella

Miksi ihmeessä kukaan on asemansa vuoksi lain yläpuolella ensinnäkään? Edustajien eri parlamenteissa omaava syytesuoja on monessa maassa säädetty niin, että heitä ei voida syyttää sanomisistaan ellei muut edustajat niin äänestyksessä päätä. He siis ovat lain yläpuolella, ellei asiaa erikseen kumota tapauskohtaisesti. Ideana tälle säännölle on se, että edustajilla pitää olla oikeus kertoa oma mielipiteensä vapaasti. No miksi ei sitten kansalaisilla ole oikeutta puhua mielensä julki, kun kerran sananvapaus on ihmisoikeus ja täten suojattu yleensä vähintäänkin perustuslailla? Aina kun sääntöjä muille määräävät tahot asettavat itsensä omien sääntöjensä yläpuolelle, on jossain kohtaa menty pahasti metsään ja tyrannit suojelevat itse itseään. Mitään uutta tai ihmeellistä tässä ei tietenkään ole, koska järjestely on sääntöpohjaisissa järjestelmissä varsin yleinen. On aivan sama onko se enemmistö tai vaan jokin diktaattori kieltämässä ihmisoikeuksia muilta, lopputulos on kuitenkin sama ja yksilön perusoikeuksia rikotaan. Omalla tavallaan nämä perusoikeudet ovat toki varsin uusi keksintö, koska hallitsijat kautta aikojen ovat sanelleet alaimaisilleen mitä he saavat ja eivät saa tehdä, oman näkemyksensä mukaan ja välittämättä mitä ne tavikset asiasta ajattelee.

Vihapuheen sen päivän määritys

Koko vihapuhe terminä ja ajatuksena on taas malliesimerkki mielivallasta, jonka perusteella mikä tahansa asia voidaan hetken mielijohteesta määritellä vihapuheeksi. Ymmärrän kyllä sen, jos joku uhkailee julkisesti ja vaatii jonkin toisen siirtämistä mullan alle, että ehkä sille on syytä sivistyneessä yhteiskunnassa jotakin tehdä. Mutta kun sama sakki, joka repii näitä sääntöjä perseestään ei millään lailla häiriinny siitä, että meillä on yli miljardi ihmistä, joidenka uskonto sanelee kuinka vääräuskoisia tulisi kohdella. Pieniä kaksoisstandardeja, sanoisin. Samat säännöt kaikille on koko länsimaisen oikeusvaltion idea, mutta vallanpitäjille nämä tämmöiset aatteet ovat tietenkin erittäin vaarallisia - silloin heidänkin pitäisi noudattaa samoja sääntöjä kuin ne alamaiset. Ja tälle ei ole historiasta vielä yhtä ainoaa esimerkkiä, että hallitsijat olisivat tehneet säännöt koskemaan kaikkia, saatikka he itse noudattamassa sääntöjä.

Uusi päivä, samaa paskaa

Niin kauan, kuin ihmiset uskovat näihin sääntöpohjaisiin järjestelmiin, joista länsimainen demokratia on yksi yleisimmistä ja varmasti se kaikista tutuin, asiaan ei ole tulossa muutosta. Vallanpitäjät keksivät uusia sääntöjä ja laittavat väkivaltamonopolinsa niitä valvomaan. Kansa joko tottelee tai itkee ja tottelee, koska se on oikeutettua valtaa heidän ylitseen. Koko järjestelmä romahtaisi, jos ihmisillä olisi oikeasti sanan- ja mielipiteenvapaus, koska koko sirkus pyörii yhdellä virallisella tarinalla ja siitä poikkeavat ovat joko syntisiä tahi rikollisia, kumpi nyt sopii kuvaamaan tilannetta paremmin. Asiasta on myös turha suuttua tai vetää hernettä nenään, koska siitä ei ole mitään hyötyä eikä asia tule siitä muuttumaan vaikka kuinka paljon siitä nostaisi melua - vallanpitäjät tekevät mitä haluavat. Ihmiset niissä päättävissä asemissa eivät liioin halua asiaa ymmärtää, koska heidän asemansa ja elinkeinonsa riippuu uskomuksesta että tämä on oikeutettua.

Tervetuloa Eurostoliittoon vuonna 2023 - toivottavasti viihdyt koska tämä on vasta alkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti